Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

В началото на месец май Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Десислава Плевнелиева.

- Коя е Десислава Плевнелиева?

- Родена съм на 15 февруари 1979 г. в град София. Средното си образование завърших в Търговско-банковата гимназия-специалност Икономика на търговията, а висшето степен бакалавър, както и магистър със специалност Международен туризъм в Университета по национално и световно стопанство. Вероятно зрителите ме познават от работата ми като водещ на времето по Нова телевизия и рубриката ми Истории на успеха. Причината да не ме виждате на екран е, че през октомври 2018 г. се роди моето второ дете-Йоан и аз се отдадох на майчинството. Въпреки ангажиментите си на майка, аз продължавам да съм активна и да участвам в различни социални и благотворителни каузи. Eстествено продължение на рубриката ми , е участието ми вече втора година борда на настоятелите на инициативата "Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България", чиято цел е да задържи младите хора в България и да ги подкрепи в избора им по отношение на образование и реализацията им в професионален план. Освен това помагам и в различни инициативи на фондация "Решения за бъдещето" на съпруга ми Росен Плевнелиев. Последната от тях беше преди пандемията, когато бяха организирани серия от събития за българската общност в САЩ под наслова RE:TURN. Участниците в събитията имаха възможността да се запознаят с български общественици и предприемачи и да научат за успехите на България в развитието на бизнеса и нестопанския сектор, както и да се ангажират в различни социални каузи за родината ни.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата телевизионна кариера. Кога, къде и как се случиха те?

- На 14 години изкарах курс за фотомодел и манекен. След няколко участия по различни модни форуми, на един от кастингите бях избрана за снимки в телевизионното предаване Квартал, излъчващо се по телевизия 7 дни. Предаването се излъчваше всяка седмица в продължение на една година. Работата там ми помогна да не се притеснявам от камерата. Така след около година получих предложение от моя колега от УНСС Бисер Кунчев да водим заедно всяка седмица съботно музикално предаване в телевизия ММ. Спомням си прекрасните моменти, както и безценния опит пред камера, който натрупах в музикалната телевизия. Паралелно с работата ми там, аз бях студентка и работех в немско-българска фирма, защото исках да помагам финансово на родителите си. След може би година и половина в ММ, разбрах, че в Нова тв е обявен кастинг за водещи на времето. Имаше над 2000 кандидатки и предполагам, че се спряха на мен, защото аз разполагах със записи от предишните ми участия в двете телевизионни предавания. Така септември 1998 година стартирах като водеща на прогнозата за времето.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

- Честно казано в началото се притеснявах, че телевизията не дава достатъчно сигурност за разлика например от работата в голяма международна компания, където ако си коректен и лоялен служител би могъл да стигнеш далеч. Въпреки това аз поех този риск и напуснах немско-българската фирма и смятам, че взех правилното решение.

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

- Аз успях да сбъдна голяма част от мечтите си, но продължавам да мечтая, защото именно мечтите са двигателя за развитието на дадена личност. В Нова телевизия имах възможността да науча много. През годините освен прогнозата за времето, бях част от екипа на Кинохит, където успях да взема интервюта от актьори като Рой Шайдер, Кристоф Ламбер, Харви Кайтел. Гордея се, че работата ми пред камерата като водеща на прогнозата не е останала незабелязана и бях поканена на множество международни форуми, касаещи проблемите с климата. Именно на тези форуми аз приех борбата с климатичните промени за своя кауза и направих документален филм по темата, който през 2014 г. на голям Климатичен форум на ООН бе награден и отличен. Направих и множество репортажи, които да провокират хората да се замислят повече за проблемите с климата. След 20 години работа като водеща на прогнозата за времето по Нова телевизия аз реших, че е време за промяна и стартирах своя рубрика "Истории на успеха" в сутрешния блок Здравей България. Главните герои в нея са млади, амбициозни, креативни и успешни хора, които са доказателство, че в родината ни има много възможности за реализация. В края на 2018 г. се роди второто ми детенце Йоан и оттогава досега съм отдадена на грижите за него и за семейството ми, но планирам септември да се върна отново на работа. За в бъдеще със съпруга ми планираме да възродим инициативата на президента "Диалог с гражданите" като организираме поредица от конференции за дългосрочния план и приоритети на България за индустриите на бъдещето и състоянието на медийната среда в страната. Продължавам да съм активна и по отношение на каузата за по-зелена и чиста планета и борбата срещу климатичните промени. Тази година участвах на Световен форум за климата в Германия.

- Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

- Ако имах възможност да върна тези години, може би бих излизала по-често от зоната си на комфорт, защото именно тогава креативността ти се повишава и ти се случват най-хубавите неща.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

- Смятам, че стажовете са изключително важни за всеки млад човек, защото това е безценен практически опит.

- Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Преди всичко смятам, че идеалният кандидат трябва да е много социален, да умее да работи в екип, да е много креативен и енергичен, да е способен да поема рискове и в същото време да носи отговорност за действията си.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

- Смятам, че голяма част от тях подценяват важността на стажовете гледайки формално на тях. Добре е младите хора да опитат повече и различни стажове, за да направят съзнателен избор как и къде да се развиват. Младите хора трябва да бъдат много упорити и активни, а компаниите да разработят механизми за интегриране на повече млади хора в различни стажантски програми, които да бъдат прозрачни и леснодостъпни.

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

- Смятам, че българските студенти имат възможността да получат добро образование и в български университет, но въпреки това голяма част от тях се насочват да учат в чужбина. Важно е доброто образование в България да бъде насърчавано, както и да се работи върху всички слаби страни на образователната система в страната.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Десислава Плевнелиева?

Смятам, че ако някой иска да изгради стабилна кариера трябва да вярва в собствените си силни страни, да следва мечтите си и да влага любов в това, което прави!

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- Отдаденост, дисциплина и лоялност.

- Какви съвети получавахте от най-близките Ви хора в годините на развитие на Вашата кариера?

- През годините близките ми са ме съветвали да слушам сърцето си, да остана вярна на себе си и да не правя компромиси със собствените си разбирания в името на работата.

- Кой е най-ценният съвет, който сте получила от Ваш ръководител или колега досега?

Може би звучи наивно, но най-ценният съвет бе от моя колежка, която ме посъветва да не приемам нещата твърде лично.

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

- Бих посъветвала младите хора, ако имат възможност да пътуват, за да разберат, че всъщност България е едно прекрасно място за работа и за живот. Голяма част от успелите българи, които имах възможността да интервюирам са завършили или работили извън България, почерпили са опит, но са се завърнали у нас и именно тук са постигнали големи успехи.

- Всички добре знаем, че обичате да давате прогнози. Споделете ни каква е Вашата такава за развитието на младите ни таланти в следващите няколко години. В България или чужбина го виждате? Какви тенденции бихте очертали?

- Надявам се, че прогнозата за младите хора е слънчева и обещаваща именно тук в нашата родина!