Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви, са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 6 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Деси Добрева.

Коя е Деси Добрева?

Родена съм в град Варна в семейството на инженери. Завършила съм Училище по изкуствата "Добри Христов", гр. Варна, със специалност "Класическо пиано". Имам Магистърски степени в специалностите "Поп и джаз пеене" и "Музикална педагогика" от Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров", гр. София, както и Бакалавърска степен в специалност "Voice Performance" от Berklee College of Music - Бостън, САЩ. Занимавам се с музика откакто се помня. Носител съм на множество награди от национални и международни конкурси. Паралелно с музикалната си кариера, се занимавам и с множество странични дейности и проекти, един от които е "Лудо Младо" - проект за съвременно представяне и популяризиране на българския фолклор в България и чужбина. От септември 2021 г. съм и водещ на предаването "Музика безкрай" по БНТ.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки бяха още в детска възраст - явявала съм се на много конкурси и различни сцени, както с пиано, така и с пеене, което много спомогна кариерата ми впоследствие. Изкуството и музиката, в частност, изключително обогатяват и разширяват мирогледа и манталитета на човек. Всеки артист минава през изпитания, за да достигне своята реализация - това калява характера и носи самодисциплина, която е важна част по пътя към успеха. А сцената дава кураж и сигурност на този, който желае да бъде лидер в това, което прави.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Когато бях малка, бях твърдо убедена, че ще бъда пианистка. След 8-ми клас записах и втори инструмент към пианото - ударни инструменти. Паралелно с това, записах и пеене. Никога няма да забравя първия си концерт като певица - в залата на община Варна, с къса зелена рокля и с песен на Елвира Георгиева. Този момент се оказа повратен, тъй като разбрах какво точно искам да правя в бъдеще. Винаги съм знаела, че ще се занимавам с музика, това е като неписана съдба, но тогава разбрах, че искам да радвам хората със своя глас, да бъда близо до тях и да виждам емоцията в очите им.

Снимки: Личен архив

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Мечтите са затова, за да се сбъдват и да се измислят нови за сбъдване. Една част от своите мечти съм сбъднала, друга - предстои да сбъдна, а трети - предстои да измисля.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Смятам, че всичко се случва точно и навреме. Радвам се на всяка стъпка, на всяка среща, всяко познанство и всяко ново кътче, което откривам - в себе си, в природата, в хората или в една или друга сфера. Уча се непрестанно и следвам неотлъчно пътя към самоусъвършенстването.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажът е важен с това, че открива възможности за реализация пред младия човек, както и му помага да натрупа опит и вяра в себе си. Навремето стажовете бяха задължителни и особено важни за по-нататъшното развитие на младия специалист.

Преди около 6 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Преди всичко, мислене извън клишето - "out of the box", и мобилност и иновативност в своите решения. Не на последно място - желание и хъс за работа, отговорност и екипност. И нещо много важно, което често се пропуска - добро настроение. 

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Недостатъчна или непълна информация, липса на по-нататъшно развитие или реализация в тази област и липса на иновативен подход от самия работодател. Друг е въпроса какви са познанията и подготовката на студента и дали те са подходящи за даден стаж.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Мисля, че върху темата за образованието в България може да се напише цяло отделно интервю, тъй като има доста неща, които могат да се подобрят.

Каква е рецептата за кариерен успех на Деси Добрева?

Да следваш мечтата си, да слушаш сърцето си, да бъдеш упорит и трудолюбив, скромен и наблюдателен, усмихнат и отворен към света. Не е лесно, но не е и трудно. От теб зависи какво ще постигнеш и най-вече какво ще оставиш след себе си в този живот.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Музика, светлина, радост !

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Гордостта води към предразсъдъци. Човек може само да е благодарен и аз съм изключително благодарна на всички, които са инвестирали сили, време, търпение и любов в мен. Благодарна съм на Господ за всичко, което ми е дал и което не ми е дал. Единственото, което мога да правя, е да развивам себе си - това е и съвета, който получавам от моите близки.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е да отворят очи и да действат, не да чакат да падне от небето кюлче злато. Съветвам всички млади хора да търсят смисленото съществуване, да бъдат създатели на своя живот, а не - нечие копие.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

"Всички хора по света са здрави и щастливи!"

Снимки: Личен архив