Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди 7 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Деси Бакърджиева.

Коя е Деси Бакърджиева?

Благодаря ти за това интервю. Ужасно много харесвам dir.bg, радвам се че ще имаме възможност да си поприказваме. Признавам си, че се чувствам едва в началото на кариерата си и сякаш още нищо съществено не съм постигнала. Вярвам, че с упоритост, много труд, търпение и любов към изкуството ще постигна мечтите си. Знам, че имам още много хляб да изям, за да бъда това, което искам. Старая се, работя, боря се с трудностите и перипетиите. Това е реалността. Винаги си поставям нови цели, когато постигна нещо. За мен всеки човек е уникален и трябва да се стреми към съвършенство, да бъде личност. Радвам се, че в България има много стойностни хора, изключително талантливи и прогресиращи личности. Предпочитам хората да оценяват дали съм успяла или не. Обикновено ми е трудно да се представям и оставям хората да говорят за мен. Предпочитам да разказвам за работата си. Не е редно човек да се самоизтъква. А звездите..те са красиви и са на небето!

Родена съм в София на 4-ти декември. Завърших НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2001 г. в последния клас на проф. Енчо Халачев. През 2013 година защитих дисертационен труд на тема: "Филмовата индустрия в съвременната информационна среда. Трансформации и взаимодействия" и бях отличена единодушно от комисията с докторска степен, след което ме поканиха да преподавам в УниБИТ (Университет по библиотекознание и информационни технологии). През 2015 година завърших кинорежисура при проф. Дочо Небит съм на сцените на НТ "Иван Вазов", театър "Сълза и смях", Театър "Българска Армия", Сатиричен театър" Алеко Константинов , ТР"Сфумато" и др. Участвала съм в много филми и сериали, сред които лентата "Хитмен", на която продуцент е прочутият Люк Бесон, от българските продукции - Нели Иванова в сериала "Стъклен дом", Диана от "Фамилията" с едно от последните и емблематични участия на Стефан Данаилов и доктор Лора Хинова от сериала "Откраднат живот".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първата ми изява на сцена беше на 4 годинки в НДК. Пях детска песничката. Помня й припева: "Който рано ляга, сутрин рано става, в детската градина той не закъснява...". След изпълнението ми публиката, начело с другаря Тодор Живков, ми ръкопляска дълго. Много ми хареса да съм на сцена и дълго след това не исках да сляза от нея.

Края на лятото на 1988 г., преди големите политически промени, в театър "Сълза и смях" бяха обявили приемен изпит за детската трупа с художествен ръководител Тамара Карабуйкова-Войс. На връщане от морето през целия път репетирах баснята на Крилов - "Лисица и грозде". Мисля, че бях надула главата на всички в колата. Така и не я казах. Пях на комисията детски песнички, танцувах, разказвах някакви истории. Помня, че много се смяха. Кой знае какви глупости съм говорела. Тогава една какичка ме дръпна на страни и ме покани да стана част и от БНР , където заедно с Минчо Събев се учех и по-късно озвучавахме детските приказки по програма "Хр. Ботев". Видях след две седмица, че съм трупата на проф. Венци Кисьов и Тамара. Това беше началото... През годините се влюбих в тази професия, но не съм си позволявала да играя в живота. За там се искат други качества като нахалство, безкомпромисност, сарказъм, лъжа. Аз не искам да съм такава! Още тогава се влюбих в тази професия и се надявах един ден мечтите ми да се сбъднат. След като завърших средното си образование, веднага ме приеха с отличие във ВИТИЗ - сега НАТФИЗ.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно? Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Нямах представа какво ме очаква, но знаех, че за да сбъдна мечтите си трябва да положа много труд. Имах щастието да завърша в последния клас на проф. Енчо Халачев. Той ме научи да не забравям от къде съм тръгнала, че работата на актьора е не само физически, а и духовен труд. Че всеки човек на изкуството трябва да бъде наясно със себе си, с това което прави, без да се самонаблюдава , а да търси истинското живеене на сцената и пред камерата. Актьорската професия е колективно изкуство и работата в екип е задължителна.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Заслужавала си е всяка безсънна нощ отдадена на работата ми - дали за да съм на снимачната площадка или да си уча и подготвям ролите. За мен изкуството е духовна храна, любов, добър провокатор и учител. Не знам дали бих променила нещо, повечето събития в живота ми, който са ми причинили болка, не са зависили от мен, щастието човек сам си го гради. От дете мечтаех да стана актриса и съм се занимавала с удоволствие с актьорската професия, макар че хората са ме разочаровали, но това не ме е отказало, не съм се предала. През годините се влюбих в изкуството, то ме е вдъхновявало, било е моята движеща сила. Мечтала съм да бъда и лекарка или архитект, но това беше за кратко. През живота си съм имала много перипетии, но не бих казала, че съм се справяла умело или съм използвала актьорски трикове. Преди съм искала да променя за добро хората, искала съм да бъдат по- искрени и честни, но явно това не е моето призвание.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Според мен стажът е полезен за професионалното развитие, това е крачка към усъвършенстването в дадена област.

Преди 7 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да - квалификацията е важна, но да си завършил няколко магистратури не означава непременно, че ще получиш точно тази работа, към която се стремиш. Това, което е от значение е правилната комбинация от образование, професионален опит, мотивация, умения и не на последно място емоционална интелигентност. Успехът е гарантиран, когато професионалните цели съвпадат с професионална подготовка, подходящ опит, упоритост и според мен трябва да си добър човек.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Изберете такава магистърска програма, която ви харесва, но се погрижете да придобиете подходящ на вашите професионални цели опит. Не е вярно, че ще получите добра работа, единствено ако имате магистърска степен по икономика, например. Открийте тази област, която ви привлича и тази професия, за която смятате, че притежавате талант и способности, и ще постигнете успех.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

През последните години системата на ВО в Република България претърпя значителни промени под въздействието на редица външни и вътрешни фактори. Пандемията Ковид 19 значително промени положителното развитие на образованието и много скоро ще видим отрицателните резултати. Ако съпоставим с други Европейски държави образованието у нас години наред е било на много високо ниво, а таксите за обучение са били минимални. За повишаване качеството допринесе и усъвършенстването и доразвиването на рейтинговата система на висшите училища, която предоставя ежегодно актуална и богата информация за състоянието на всяко професионално направление във всяко висше училище. През годините тази информация очерта тенденции, които служат не само за ориентир на кандидат-студентите, но и на академичните ръководства за вземане на управленски решения.

Каква е рецептата за кариерен успех на Деси Бакърджиева?

Много, много труд, лишения, търпение, самоконтрол и любов към професията си.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Имам още работа!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Моето семейство са били най- големите ми критици и поддръжници. Благодарение на реалистичната им оценка и правилната мотивация съм продължавала да се боря и да обичам работата си.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Според мен е много важна положителната нагласа и правилната стратегия за реализиране на плановете и целите. Личностната мотивация ни прави по-добри и по продуктивни. Честното и директно, в смисъл дипломатично отношение може само да ни помогне, особено когато попаднем в нова среда, където трябва да развиваме професионалните си учения. Не винаги нахалството е градивно и полезно. Не е много положително такова поведение, особено когато си на стаж, защото повечето професии изискват отборна игра - колектив.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Иска ми се да има повече добри новини, да има повече радост не само за мен и близките ми, и знам, че голяма част от това зависи от нас. Искам да прочета, че пандемията е приключила и отново мога да практикувам спокойно професията си, да пътувам със семейството си и да излезе от печат новата ми научна книга.