Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 8 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще разкажа аз, авторът на платформата Бисер Кунчев.

За първи път ще застана от двете страни на едно интервю - лице в лице със себе си. Ще си задавам въпроси, ще се провокирам, ще отговарям честно и открито, както винаги и във всичко. Обещавам да ви бъде интересно.

Кой съм аз, Бисер Кунчев?

Роден съм на 27 юли 1976 г. в град Дупница. Завърших средното си образование в "Финансово-стопанска гимназия" в София със специалност "Банково, застрахователно и осигуритено дело". Продължих образованието си в "Университета за национално и световно стопанство" със специалност "Икономика на масмедиите" (бакалаварска и магистърска степен). Първите ми стъпки в кариерата бих определил като магистрала с няколко ленти, тъй като работех едновременно на няколко работни места. Основно в касов отдел на "Централна кооперативна банка", а през уикенда бях радиоводещ на външните продукции "Казино" по радио "Витоша" и "Казанова" по "Радио 99", както и телевизионен водещ на забавно предаване по телевизия ММ, което водехме заедно с Десислава Банова. През 2001-а година смених амплоато и започнах като "Мениджър бизнес развитие" в българската рекламна агенция "Агора". 3 години по-късно за по-малко от година водех сутрешния блок на радио "Спорт", както и коментирах футболните срещи на любимия си футболен отбор ЦСКА, както и националния отбор. Следващата ми стъпка реализирах като "Директор продажби" на първата мобилна реклама "Мобил Афиш". В този период водех и мое авторско телевизионно предаване по "7 дни", което се наричаше "Другото мнение" и имаше за цел да следи актуалните политически теми от седмицата, през погледа на млади и талантливи хора. В началото на 2006-а година приех ново предизвикателство, започнах като "Мениджър бизнес развитие" в една от най-големите международни агенции за директен маркетинг "Проксимити София", част от един от световните лидери в рекламата "Графити ББДО". 3 години по-късно, бях на 32 години, когато приех предложението на румънската агенция за директен маркетинг "Хит Мейл" и бяхй нейн изпълнителен директор в рамките на България. След усърдна работа и то във времената на тежка световна икономическа криза и на моето управление на агенцията, тя бе придобита мажоритарно от френската "Медиапост". През януари 2009-а година защитавах интересите на кариерната платформа "Джобс.бг" като "Директор бизнес развитие" в продължение на 11 години. От 1 година и половина съм на същата позиция в "Дир.бг" и съм автор на платформата за търсене и предлагане на студенстки стажове "Идеалният кандидат". Като хоби, през последните 10 г поддържам и едни от най-големите Фейсбук фен страници и групи за Тайланд (базирани в Европа), под името Thailand-Secrets.

Как си представях развитието на кариерата, когато бях студент?

Никога не съм спирал да следвам и сбъдвам мечтите си. Смятам, че човек, ако има ясна посока има и дълъг път за извървяване. Важното е да не се налага да спира и за миг. През целия си професионален път досега следвам веруюто, че работата трябва да е ежедневно удоволствие, а не тежко задължение. В този ред на мисли, възнаграждението е просто една награда за усилията в рамките на месеца. Разбира се, неговият размер е важен и никак не е за подценяване. Добрият стандарт помага за цялостното личностно развитие, за вдъхновение и не на последно място, за време за пътуване по света и приятно забавление. Връщайки се на въпроса, ще споделя, че всеки следващ ден търся своето предизвикателство и в краткосрочен и дългосрочен план. Жаждата ми за знания е всеобхватна и необятна. И то във всяка една сфера. Винаги се старая да бъда точен, коректен, организиран, честен и истински професионалист.

Успях ли да сбъдна мечтите си? Достигнах или ги надминах?

Тук бих отговорил философски. Търся и осъзнавам реалностите и както споделих по-горе, не позволявам нищо да ме спре. Защото, ако се запъна, ако се забавя, ако се разколебая, тогава ще превърна реалността в мечта. И тогава много боли.

Има ли нещо, което бих променил, ако можех да се върна в младежките си години и първите ми кариерни стъпки?

Много хора казват в такива случаи, че не искат да променят нищо. Но, не и аз. Аз бих направил много неща по още по-добър начин. Особено, ако можех да имам този опит и контактна мрежа, които съм развил и изградил в момента. Може би в онези години бях много по-доверчив, но с времето, човек разбира че не всеки по пътя му има откритост и чисти намерения. Затова е задължително да бъдем много добри професионалисти, които умеят да носят отговорност, да взимат важни и често бързи решения, да са готови да понесат и приемат и негативни последствия, за да вървят смело напред. Винаги съм се опитвал и успявам да вървя няколко хода пред конкуренцията, да предугаждам превантивно проблеми и да ги предотвратявам отдалеч.

Какво мисля за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Целият ни живот е един дълъг стаж. Винаги има какво и от кого да научим. И то независимо от неговия статус и стандарт. В този смисъл, стажовете са изключително важна стъпка, която трябва да се направи много внимателно. Хич не съм привърженик на идеята, че трябва да опитваме постоянно, да се сблъскваме с проблеми и възможности, за да открием себе си. Не, винаги съм наясно какво точно искам, както и какво мога да дам срещу това. Процесът е двустранен. Не може само да искаме, без да даваме и без да се замислим, че нищо не идва даром. Както в живота, така и в бизнеса, за да бъдем в равнопоставена позиция с хората около нас, трябва хубаво да преценим ситуациите и да не оставаме длъжни. Според мен е добре да се научим да разсъждаваме, че имаме предполагаем последен опит и ако го изпуснем, може да нямаме друга подобна възможност и създадена ситуация.

Преди 8 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Каква е моята визия за качествата, които трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да се опита да подскаже на компанията, в която кандидатства, че има нужда точно от него. Да бъде автентичен, да не влиза в роли, да бъде добре подготвен и да покаже, че е готов смело да приеме предизвикателството, за което кандидатства. Да бъде решителен, организиран и да може да носи отговорност.

Какви са трудностите, които срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите виждам в 2 основни аспекта - от една страна когато самите студенти са леко неуверени, сами си слагат и развиват вътрешни прегради и съмнения. От другата са компаниите, в които потенциално биха се развили, а те не са толкова активни в предлагането на стажантски програми. Както вече споделих, преди да заявят ясно желанието си за провеждане на стаж в избрана от тях компания, то е добре да са си направили правилна самооценка, да установят предела на знанията и възможностите си на въпросния етап, в който кандидатстват. Да не са разпиляни в желанията си, да имат приоритети. Когато тези фактори са налице, тогава до голяма степен ще избегнат допълнителни затруднения. Тогава нека бъдат смели и проактивни, докато не открият точната компания, индустрия и ментори, които ще надградят техните знания и умения.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бих подкрепил или не българската образователна система?

През последните години виждам сериозното желание за развитие в управлението на повечето ни висши учебни заведения. Изразява се във все повече практическа дейност, по-подготвени и съвременни преподаватели, както и привличането на чуждестранни лектори и външни ментори от самите компании. Също така се наблюдава и по задълбочено и професионално изготвяне на учебните планове и програми.

Каква е рецептата ми за успешна кариера?

Опитайте се да бъдете сред най-добрите професионалисти във вашата сфера, но и достатъчно любопитни да научите важни акценти от всички работни сфери.

Как дефинирам кариерата ми до момента с 3 думи?

Организираност, отговорност, решителност.

Какви съвети получавам от близките си?

Да бъда все така последователен.

Как бих мотивирал младите ни таланти, за да открият себе си и се развият професионално?

Да намерят баланса между личен и професионален живот. Да не залитат в нито едната посока. Да работят с желание и удоволствие, да се грижат за своя добър стандарт на живот. Да не допускат да бъдат завладяни от мрачни мисли. Да са смели и решителни. Да регистрират профил в "Идеалният кандидат", внимателно да отговорят на въпросите в лексикона, за да представят себе си в най-добрата светлина, както и да са сред първите кандидатствали, когато в платформата е публикувана обява за стаж, която отговаря на техните очаквания. Лексиконът ще им е изключително полезен, заради предполагаемите празни полета в автобиграфията в тези младежки години.

Коя е добрата новина, която желая да чувам за себе си и близките си?

Всеки ден е хубаво да чувам, че сме живи и здрави, в добра кондиция и вдъхновени от всичко, което ни се случва.

Пожелавам на всички българи една по-добра и здрава 2022-а година, изпълнена с позитивни новини и хубави емоции!