Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 11 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която

улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Всеки ден преоткривам нова мечта чрез героите в репортажите ми. Преживявам техните или им помагам да ги сбъднат", споделя Бесте Сабри, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Родена съм в Шумен. Завърших средното си образование в гимназия с преподаване на чужди езици "Никола Йонков Вапцаров" с първи чужд език - английски, втори - немски. На 18 години заминах да уча Журналистика в университета "Робърт Гордън"" в Абърдийн, Шотландия. След бакалавърската си степен завърших и магистратура по международни отношения в Абърдийнския университет. В момента съм младши репортер в отдел "Новини и актуални предавания"" на bTV.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

При първата вълна на пандемията започнах работа в БНР Шумен. До този момент имах минимален опит в наши и чужди медии. Освен редактор в екип ,,Новини" бях репортер и новинар. В Радио Шумен си обработих гласа. Това е изключително важно, ако човек иска да се занимава с телевизия или радио. Научих се да артикулирам и да възпроизвеждам новините по начин, по който въздействат на хората.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Преди около година се явих на интервю за стажантската програма на bTV и бях одобрена. Година по-късно станах Репортер на годината, което беше изненада за мен, но и удовлетворение, че усилията ми в работата и направените репортажи получиха висока оценка от колегите ми.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Бих искала след 10 години, като се обърна назад да видя десетки репортажи, които са помогнали нечий живот да стане по-добър или са допринесли за едно по-добро бъдеще. След 10 години се надявам да правя още по-задълбочени репортажи, които да търсят решение на злободневните проблеми на обществото.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Една от мечтите ми беше да стана телевизионен репортер. Не мога да кажа, че съм стигнала предела на мечтите си. Човек винаги трябва да има цел, към която се стреми, за да намира смисъл да живее. Аз моята съм я намерила. Всеки ден преоткривам нова мечта чрез героите в репортажите ми. Преживявам техните или им помагам да ги сбъднат.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променила нищо, защото ако не бях извървяла точно този път да стигна до тук, нямаше да имам сбъдната мечта сега.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Ако книгата е прозорец към света, то стажовете са прозорец към успеха в дадена сфера. Те са изключително важни. Стажовете ти дават възможност да опиташ различни дейности и ако не ти харесат да се пренасочиш към друга сфера. В началото е трудно, както с всяко нещо в живота. Ние бяхме около 20 души в стажантската програма на bTV и всеки от нас беше амбициран и мотивиран да успее. Мен ме отличи това, че не се отказах и не се спрях пред трудностите. За мен водещо беше удоволствието да съм на терен, за да получа информация и да правя стойностни репортажи. В работата трябва да имаш кауза, в противен случай си обречен на провал.

Преди 11 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат не съществува. По-скоро всяка компания търси нещо определено като качества и като ги види, одобрява кандидатурата. Според мен длъжностите и постиженията, които са изброени в автобиографията, трябва да са изградили определени качества в човека. Следователно те трябва да се откроят по време на интервюто за стаж или работа. А за да има човек успех в стажа и след това да получи предложение за позиция в компанията, трябва постоянство и инициатива.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите, пред които аз се сблъсках бяха свързани с това, че няма сайтове, където да са изброени свързаните с Журналистика стажове. Аз ги търсех в страниците на медиите, за които имах интерес. Особено в тази сфера е много трудно както в България, така и в чужбина да намериш подходяща програма. В повечето случаи тя е неплатена или прекалено кратка. За сметка на това при успех, чувството да правиш това, което обичаш е несравнимо.

Хубаво е, че вече има платформи като "Идеалният кандидат".

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Аз съм завършила в чужбина. За българските университети знам от мои връстници и сме правили сравнение с чуждестранните образователни институции. Мисля, че особено в практически професии като Журналистиката е важно човек да знае какво го очаква на терен и да получи поне минимално ниво на практическа подготовка. Като част от моите упражнения в университета се разделяхме на групи и създавахме новинарски емисии, така както е в реални условия. Подкрепям, че в България се изучава много теория, която дава добра обща култура, но считам, че практическите умения в сфери като архитектура, журналистика, медии трябва да залегнат повече в програмата на студентите.

Каква е рецептата за кариерен успех на Бесте Сабри?

Рецептата ми за кариерен успех е труд, кауза и търпение. Силната психика също помага много в трудните ситуации.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Ако трябва да дефинирам кариерата ми до момента с три думи, те ще са адреналин, мотивация и смисъл.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Най-близкият човек до мен, майка ми държи винаги да изглеждам добре и повечето съвети от нея са за външния ми вид. Винаги забелязва, когато се притеснявам повече по време на живо включване и ми дава съвети как да се справям с това с упражнения за дишане. Последният съвет, който получих от мои близки е да се вглеждам повече в детайлите на темата, защото понякога там се крие истината.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Мотивацията се крие в това човек да вижда крайната цел, за която се бори. Бих казала на младите хора в страната да работят в сферата, която са избрали със сърце, защото няма нищо по-важно от това. Всичко останало се оправя, умората и трудните моменти се забравят. Накрая остава удоволствието от свършената работа. Има трудни ситуации особено в човешките взаимоотношения. Средата във всяка сфера е изключително конкуретна. Хората биха дали всичко, за да успеят. Изкуството е в това да умееш да балансираш между всички характери, за да можеш да си свършиш работата. Ако наистина имаш сърце и кауза за професията, няма кой да те спре.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

На този етап от живота си гледам на себе си и на семейството си като една малка част от света. Един ден искам да прочета добра новина, свързана с много повече хора от мен и моето семейство. Ако аз съм допринесла за тази новина, бих изпитала удовлетворение. Вярвам, че в момента най-добрата новина би била - край на войната в Украйна.