Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди 11 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Голяма част от нещата, за които съм мечтала, днес ги имам. Късметлийка съм в някои отношения, доста подаръци от съдбата и Бог получих. А за останалите неща работя с любов и търпение, и те ми се отблагодаряват", споделя Анджелика Джамбазова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Анджелика Джамбазова?

Здравейте, аз съм Анджелика Джамбазова и съм актриса. На 24 години. От Варна. Завърших НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Стефан Данаилов. В момента съм част от трупата на Сатиричен театър "Алеко Константинов". В свободното си време свиря на пиано, рисувам по дрехи и мечтая.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки в света на театъра бяха много неосъзнати, още в детската градина на всяко тържество бях в центъра на програмата, но никога не се бях замисляла за професия, свързана с изкуството. В осми клас реших да започна на ходя на актьорска школа, за да "се науча да лъжа по-добре", защото исках да стана адвокат. Записах се, съвсем несериозно, в детско-юношески театър "Златното ключе" (магично място) и така до днес не мога да избягам от театъра. А правото, леко виновно, прибрах някъде встрани.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Аз съм неуморим мечтател. Винаги съм мечтала конкретно и прекалено смело. Тогава си мислех, че след 10 години ще бъда най-малко звезда. Ще снимам в Америка, ще играя в National Theatre и ще имам поне 3 приюта за бездомни животни.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Голяма част от нещата, за които съм мечтала, днес ги имам. Късметлийка съм в някои отношения, доста подаръци от съдбата и Бог получих. А за останалите неща работя с любов и търпение, и те ми се отблагодаряват. Всички мои близки са здрави, работя мечтаната си професия, имам силна любов, цветен живот. Мисля, че на този етап спокойно слагам "checked" в листа с мечтите. Разбира се, гледам напред с нетърпение, има още много върхове.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

За миналото по-скоро се старая да мисля с прошка и разбиране, не със сочене с пръст. Всичко се случва с причина и през призмата на времето, ясно го осъзнавам. Но може би, бих била по-смела, бих се захванала с много повече неща, извън театъра, бих обърнала повече внимание на себе си и определено не бих водила толкова много чужди битки. Класическите неща.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важни са. Като млад човек, виждам и усещам общото пренебрежение към нас. Често е проблем, че нямаме опит, същевременно никой не ни дава да работим. Парадоксално е. Веднага давам пример. Преди две години се дипломирахме два актьорски драматични класа, на дипломните ни спектакли дойдоха не повече от трима директори на софийски театри. Няма да лъжа, че това много ни нарани и обезнадежди. Чакахме ги четири години, те не успяха да отделят два часа от живота си. Имаме нужда от някаква външна легитимация, а тя ясно показва, че не й пука за нас. Един от малкото, който въобще подава ръка, е директорът на Сатиричния театър - Калин Сърменов. Той почти всяка година взема по един или двама току-що завършили актьори, пуска ни на бойното поле и от там нататък всичко зависи от нас. Това искаме, не гарантирани места до живот, а шанс. Безкрайно съм му благодарна за този човешки жест!

Преди 11 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Талант, работа, дисциплина, любов, работа, любопитство, желание за развитие, работа.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Липса на стажове за обикновените, лишени от роднини/ приятели/познати в средите, студенти, въобще. Поне в изкуството, от моя скромен опит.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Малко съм скептична спрямо подготовката в университетите, тъй като наблюдавам доста притеснителна тенденция на непукизъм у преподаватели. Което е по-страшно от непукизма у студентите, той е естествен и оборим. Може би е така заради обидно ниското заплащане за една от най-благородните професии. Аз завърших в класа на професор Стефан Данаилов и не познавам тази тъмна страна на нехайството. Екипът на Мастъра (с едно изключение) се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен опит, които успяха да ни подготвят не само за театралния свят, а и за истинския. Въпреки всичко смятам, че образователната система в България не се развива наравно с младото поколение и света като цяло. Не се стимулира въображението и любопитството. Не се поощрява мисленето изобщо, което е пагубно в дългосрочен план.

Каква е рецептата за кариерен успех на Анджелика Джамбазова?

Не съм сигурна, че съм я намерила. Търся я, може би в това се състои самата формула, в търсенето, не знам все още. Има няколко основни правила, които си следвам. Старая се да съм истинска, вярваща, дисциплинирана и уважителна към по-големите от мен неща. Важно е да работиш, без значение какво, с любов.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Пълнокръвна, предизвикателна и променлива.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Най-ценният съвет за професията получих от Мастъра. Той ме научи никога да не се вземам на сериозно и да мисля за човека в салона, не за себе си в костюма. Мама често ми припомня да не спирам да се наслаждавам. Човекът до мен ме учи да знам цената си и да не се съгласявам на по-малко, от колкото заслужавам. Приятелите ми ме учат на търпение.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги посъветвала да бъдат смели. Да четат. Да не се примиряват с малко. Да гледат качествено кино. Да мечтаят извън ограниченията и да гледат нагоре. Да борят мързела. Успехът е в ръцете им, всичко зависи от тях. Да не падат духом, въпреки всичко. И нищо не е толкова страшно, колкото изглежда в техните очи.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Пенсионният фонд на държавата е пълен. Също така, хитовият моноспектакъл-диптих на Анджелика Джамбазова, по Макбет от Уилям Шекспир и текстове от песни на Вахтанг Кикабидзе, бележи локален успех.