Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Повечето студенти изобщо не знаят с какво искат да се занимават. Някои от тях не развиват и хобита, не се опитват да опознаят себе си, за да разберат какво им се прави. А мотивацията се събужда тогава, когато си заобиколен от здравословна и съответно мотивираща среда - смислени хора, които показват, че с труд и постоянство са постигнали нещата за които са се борили. Така, че съветът ми към по-младите хора е да подбират умно средата си и да не спират да се развиват. Излезте от зоната си на комфорт, ако искате да успеете", споделя Аида Бурнучян, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Аида Бурнучян?

На 26 години съм, родена в Бялисток, Полша. Живея в България от 99-та година. Израснах в Шумен и там завърших средното си образование в СУ "Сава Доброплодни". Първо бях записана в специалност "Хореография" и след осми клас смених на "Рисуване и живопис". И двата предмета след училище си останаха хоби за мен, но имам доста съученици, които се развиха професионално и са много успешни в това, което правят. Бакалавърската ми степен завърших в Нов български университет, специалност "Журналистика". Още от втори курс започнах стажове и след това работа по специалността, но преди две години смених попрището. В момента се занимавам с реклама и PR.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Бях на 21 години, когато започнах стаж в телевизия. Това ми беше и първата по-сериозна работа. След конкурс от близо 40 човека Нова телевизия избра осем от нас, които разпредели на две места - в сутрешния блок "Здравей, България" и в новините. Аз бях към сутрешния блок. И до днешна дата помня ясно и съм безкрайно благодарна на продуцентите тогава, които ми дадоха шанс още на седмия ден да отида и да снимам. Там натрупах опит една година, доста свикнах в сутрешния блок. Чувствах се като у дома си, въпреки напрежението, бързането и динамиката, които носи всеки един нюзрум. Но и в това си има чар, всички мои колеги от бранша знаят - телевизията е любов, при мен си остава такава и до днес.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Помня, че още по време на стажа ми в телевизията разказвах на колегите, че си представям след 10 години да бъда редактор на сутрешния блок. Тъй като неведнъж са ме питали дали и аз като повечето момичета мечтая да бъда на екран им споделих, че според мен работата зад екран и самата организация на предаванията ми се струва много по-интересна.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Развих се в съвсем различна посока. В момента се занимавам с реклама и PR, но не съжалявам за изборите, които съм правила и правя ежедневно. Имаше период в който наистина не беше перспективно за младите да се занимаваме с медии. Вярвам, че поне малко нещата са се подобрили. Признавам, че понякога ми липсва телевизията, защото работата там е динамична и точно това ме кара да я правя с желание. Но вратата никога не е заключена, може в някакъв момент да се върна към професията. В момента подготвям проект свързан с журналистика, но в youtube. Така, че вярвам, че под една или друга форма ще запълня липсите, които понякога усещам.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Ако трябва да мисля трезво - не. Нещата са се случили по начина по който е трябвало да се случат и съм благодарна на абсолютно всичко. Това са важни уроци или пък безценни контакти с хора, които са ми дали правилни съвети и помощ от която съм имала нужда. Успехът е отборна работа и не трябва да забравяме хората, които са ни помагали по пътя.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете и изобщо практикуването на дадена професия е много по-важно от сухата теория. Да работиш на терен - това е безценно. Определено стажовете са много полезни, освен ако не го правиш просто за служебна бележка или документ, който да предоставиш в университета. Моят съвет към студентите, които имат желание да работят е да разпитват и да се запознават с авторитетите от професията, която искат да практикуват. За щастие живеем във време в което има много събития чрез които всеки може да се докосне до хора от бранша в който иска да се развива, а и дори в социалните мрежи отново можем да градим познанства и опит. Занаят се краде и стажовете са един път към това.

Преди 1 година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат трябва да бъде любопитен, самоуверен (в рамките на нормалното) и отговорен. И упорит, естествено. С тези качества със сигурност правилните работодатели биха го оценили.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Повечето студенти изобщо не знаят с какво искат да се занимават. Някои от тях не развиват и хобита, не се опитват да опознаят себе си, за да разберат какво им се прави. Може би това е най-големият проблем. Следващият е, че студентите често се страхуват да попитат и просто търсят обяви. Ще дам пример със себе си и за момента в който аз попитах без изобщо да има дори обява за стаж. Малко след като прекъснах с журналистиката бях решила, че ще се насоча към дигиталния маркетинг. Тогава се свързах с моя познат Георги Тодоров, създателят на сайта ThriveMyWay и го попитах дали би ме взел при него на стаж. За мое щастие Георги веднага откликна и започнах да работя за него. Съвсем в реда на нещата и нямах абсолютно никакви претенции за заплащане и т.н. Въпреки това Георги ни плащаше за всеки изработен час (и на мен, и на Веско, другия стажант в екипа). Обръщаше ни много внимание, постоянно ни изпращаше и обяснителни видеа с инструкции преди да ни даде нова задача за изпълнение. Така, че моят съвет към студентите е да питат ако са си харесали конкретна компания, независимо дали тя самата има обява за стаж.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Лично аз съм доволна от Нов български университет, но на един човек може да му се даде дотолкова доколкото самият той е готов да приеме. Ако нямаш желание да учиш, да питаш и да се ровиш за още информация, то дори и най-големите авторитети да ти преподават няма на какво да те научат. Единственото нещо, което бих променила в образователната система е да се наблегне повече на практиката и стажовете. И да се преподават актуални неща. Казвам го, защото например за журналистиката се е случвало някои преподаватели да преподават техники, които не са актуални. И изведнъж студентът ако се озове в нюзрум вижда, че не е "онова", което е преподавано по време на лекции.

Каква е рецептата за кариерен успех на Аида Бурнучян?

Рецептата ми за успех е упоритост, труд, вяра и позитивна нагласа.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Трите думи, които описват кариерата ми до момента са адреналин, любов и отдаденост.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Както по-рано казах успехът е отборна игра. И затова аз постоянно се допитвам до близките ми, именно те са най-доверените ми хора. Майка ми и сестра ми като жени, естествено, забелязват и най-дребните детайли и повечето съвети за външния ми вид получавам от тях. А баща ми винаги ми помага, когато става дума за по-технически неща, а и ако е само съвет например кое е по-правилно да се направи, той винаги е насреща да поговорим. Съветът, който получавам постоянно от сестра ми е да не бързам и да бъда търпелива. Тя е голям перфекционист в работата си и чрез добрия пример ме учи на постоянство и отдаденост. А майка ми винаги ме съветва да бъда внимателна и не толкова доверчива.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Мотивацията се събужда тогава, когато си заобиколен от здравословна и съответно мотивираща среда - смислени хора, които показват, че с труд и постоянство са постигнали нещата за които са се борили. Така, че съветът ми към по-младите хора е да подбират умно средата си и да не спират да се развиват. Излезте от зоната си на комфорт, ако искате да успеете. И не забравяйте, че често ако получите нещо то трябва да жертвате в някакъв момент и нещо друго, което ви е ценно - било то комфорт, сън или личен живот.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Бих искала да прочета новина свързана със световния мир, защото и аз, и семейството ми сме част от това. Надявам се и се моля войните да приключат, защото никой не заслужава да бяга от родината си по време на война.