Интервюто за стаж никога не е лесна задача. Знаете какво казват хората. Имате само един шанс да направите хубаво първо впечатление. За по-малко от час трябва да представим всичко онова, което умеем и то трябва да го направим по най-добрия начин. Следните няколко съвети ще ви помогнат да постигнете по-добри шансовете да получите желаната от вас позиция.

1. Облечете се представително

Най-важната част от това да изглеждате добре за интервю е да се облечете подходящо. Имайте предвид, че всяка компания има неписани дрескод правила. Няма да сбъркате, ако се облечете малко по-официално. Ако отивате на интервю за стаж във финансова институция добре да сте с костюм, но на много от места е достатъчно да сте в business casual стил.

2. Започнете със зрителен контакт и усмивка

Веднага щом някой дойде при вас, за да ви заведе до стаята за интервюта, бъдете готови да станете незабавно, погледнете го право в очите и се усмихнете. Това означава да не сте забили поглед в телефона си. Просто бъдете готови да реагирате незабавно, така ще направите силно първо впечатление.

3. Ръкостискане

Повечето интервюта започват с представяне, ръкостискане и непринуден разговор. Не забравяйте, че интервюиращият също може да е нервен. Бъдете енергични и ентусиазирани. Добре е да започнете с ръкостискане. Седнете изправени на стола, като от време на време се навеждате напред. Добре е да се усмихвате и да се смеете по време на интервюто, стига да е подходящо.

4. Бъдете кратки

След като започне интервюто, въведенията могат да станат малко по-изчерпателни. Но дори и тогава, ако бъдете помолени да кажете повече за себе си, важно е да не разказвате цялата си история. Вместо това се опитайте да насочите разговора възможно най-бързо към самата длъжност, за която кандидатствате или компанията.

5. Благодарете след интервюто

Етикетът го изисква, след края на интервюто да благодарите на интервюиращия. В рамките на 24 часа е хубаво да напишете имейл, за да заявите интереса си за позицията. Тук е мястото да добавите и нещо, което сте забравили да кажете на интервюто. Това определено ще се оценява положително.

Ето няколко ключови съвета какво да носите и какво да правите:

   • Носете вашето портфолио.
   • Отидете сам и пристигнете 10 до 15 минути по-рано.
   • Не дъвчете дъвка по време на интервю.
   • Избягвайте да използвате жаргон.

В днешно време е много трудно млад човек, който все още учи или е завършил току-що висшето си образование, да намери стаж, тъй като сме наясно, че почти всички компании търсят кадри, които имат опит и не е нужно да обучават. Сега вече има платформа, която ще ви помогне да намерите точното място за вас -  "Идеалният кандидат".

Запознайте се с възможностите за стаж тук>>

Тук ще намериш над 150 обяви за стажове. Повечето от тях са платени. Можеш да намериш всички обяви тук: www.idealcandidate.bg/stajove. 

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove