Рано или късно, настъпва моментът, в който имаме желание да сменим работното си място. Причините са много и различни - от желание за по-висока позиция и заплащане, от такова за тотален рестарт на кариерата, до откровено разочарование от компанията, от ръководителите, от колегите, от цялостната работна атмосфера и среда за извършване на ангажиментите ни. Каквато и да е причината, хубаво е да вземете предварителни мерки, да начертаете ясен план и да сте добре подготвен.

Експертите от WorkTalent.com, модерната и иновативна платформа за работа и стаж, ще ви дадат няколко идеи и стъпки как да стане това:

1. Която и от горе описаните причини за промяна настъпи, никога не отлагайте решението си и бъдете смели.

2. Опитайте се да анализирате настоящата ситуация в кариерата си - какво ви харесва в досегашните работодатели и компании, какво не ви харесва, какво искате да надградите в следващата.

3. Анализът е добре да продължи с оценка на вашите знания и умения. Преценете внимателно какво е нужно да добавите към тях, за да имате конкурентно предимство при кандидатстване за нова работа.

4. Дайте си ясен отговор - какво би ви вдъхновило на едно ново работно място.

5. Помислете какво е възнаграждението, което би ви удовлетворило. Никога не се подценявайте, но и не се надценявайте. Бъдете реалист и имайте подготвен отговор по темата, когато този въпрос на интервюто за работа ви бъде зададен.

6. Размишлявайте на глас със себе си за: локацията на компанията, как изглежда и е организиран офисът и работният процес, какви бенефити биха ви впечатлили, предлага ли гъвкаво работно време?

7. Потърсете подходящи обяви за работа, които до голяма степен кореспондират с казаното в предните няколко точки.

8. Вече сте готови да кандидатствате. Потърсете онази платформа, която ви дава добавена стойност върху кандидатурата, която предлага възможности да се представите по-добре, да привлечете вниманието на компаниите и да спечелите конкурентно предимство.

9. Кандидатствайте по повече обяви, които са ви направили добро впечатление. Винаги е добре да имате по-голям избор и повече поводи да сравнявате условия, ползи и възможности.

10. Поканен сте на интервю. Подгответе се добре. Отворете уебсайта на компанията, потърсете информация за нея в интернет пространството, в социалните мрежи. Разгледайте какво и как прави конкуренцията и.

11. Вече пътувате към офиса на компанията. Преценете времето си и никога не закъснявайте. Важно е да пристигнете поне 10 минути по-рано и да сте на очакваното място. Съобразете и подходящо облекло, което да ви представи по най-добрия начин. Погрижете се и за външния си вид.

12. През време на интервюто изслушвайте внимателно интервюиращия, не го прекъсвайте никога. Опитайте се да бъдете водеща страна и задавайте повече въпроси, но смислени и имащи отношение към потенциалната позиция, която ще заемете в компанията. Отговаряйте сравнително кратко, премерено и ясно. Опитайте се да покажете недвусмислено, че знаете решението на задачите, които ви предстоят и ще е удоволствие да работите точно в тази компания.

Не на последно място, като част от общата ви кариерна стратегия е добре през цялото време, независимо от работното ви място, да поддържате високо качество на нивото на личния си брандинг (марка) и да създавате контакти с подходящите хора, които във времето ще бъдат безценни за вас и следващите ви кариерни стъпки.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com