След коронакризата жилищата в затворени комплекси са предпочитани от семействата, които търсят собствен имот. Избират се райони с добра транспортна връзка и търговски обекти.

Потребностите на хората от собствен двор и собствено пространство след пандемията провокират търсенето в затворените комплекси в еднофамилни или двуфамилни жилища.

Интересът към този тип имоти е нараснал до 15 процента, а цените между 5 и 10 на сто, казва Диляна Христова пред БНР, генерален мениджър на строително-инвестиционна компания:

"Там всяко семейство вече има излаз към собствен двор. Това е основният плюс. Естествено тази част, която е вътре в самия комплекс, тези бонуси от типа открит фитнес, алеи за разходка, места за разхождане на домашните любимци", добави тя.

Интересът към тези жилища е предимно от семейства с деца, които ги купуват за собствен дом, а не за инвестиция.

"Напоследък хората започнаха да търсят не само малко по-големи помещения, а търсят и едно допълнително помещение, което да може да бъде обособено, дали като работен кът, ако е с повече от едно дете да могат да бъдат разделени, едното да учи, другото да играе и така нататък, така че допълнителното помещение се оказа доста важно през изминалата година и определено повлия на търсенето изобщо не се вижда в страната", коментира Христова.