Заради масовизирането на строителството на офиси и многото проекти наемите у нас замръзнаха и за втора година нивата им се движат между 12 и 14 евро на квадратен метър. Единствено в центъра на столицата и то за висококачествени офиси клас А те достигат до 15 евро, се твърди в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за 2019 г.

Сключените наемни договори за офис площи в строеж намаляват през последните месеци заради големия обем имоти на пазара и вече завършените нови сгради през 2019 г. Предлагането дава широк избор на наемателите и време за вземане на решения, се твърди в доклада.

"През последните години компаниите със специфични изисквания или търсещи позначителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап строеж, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради и проекти в строеж. Това несъмнено увеличава конкуренцията в сектора и води до повишаване на качеството на продукта", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

 

Освен това през последната година е настъпила значителна промяна и в търсенето. До края на 2018 г. на пазара е имало много клиенти, които са търсели огромни офис площи от порядъка на над 1500-5000 квадратни метра. Но вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания. Това налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да дават възможности за разделяне на пространствата на по-малки площи, без да се увеличава процентът на общите части.