София се изкачи до 30-о място сред 150 града по поскъпване на жилищните имоти.

Цените на имотите в България продължават да растат, но темпото изглежда се забавя. За четвъртото тримесечие на 2018 г. поскъпването е 5.5% на годишна база. Това е над средното за ЕС и еврозоната, където ръстът на жилищата за същия период е 4.2%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в края на миналата седмица и цитирани от в. "Сега". Ръстът е най-слаб от началото на 2016 г. насам, показват данните.

Абсолютен рекордьор по поскъпване на жилищата е била Словения, където за година цените са скочили с 18.2%. Жега има и на имотните пазари в Латвия и Чехия, където поскъпването е съответно с 11.8 и 10 на сто. В Унгария, Холандия, Португалия стойностите също са сред високите - около 9 процента. Италия е единствената държава от ЕС, където цените на къщи и апартаменти са спаднали за година. Но поевтиняването е символично, само с 0.6 на сто.

Междувременно София се озова на 30-о място по бързо растящи цени сред 150 града в традиционното проучване на консултантската компания Knight Frank. В периода октомври - декември 2018 г. имотите в българската столица са поскъпнали със 7% - в сравнение с нивата година по-рано. Приблизително същият процент е отчетен и за Берлин, Единбург и Франкфурт.