Тексаският мултимилионер Eдмънд Бек вече има две сгради на великият майстор Колю Фичето във Велико Търново, съобщи в. "Борба".

След като купи и реставрира изключително красивия хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия в старата столица, Едмънд Бек и неговият български бизнеспартньор Любо Марков са закупили и руините на Стамболовия хан.

Миналата година Великотърновският общински съвет разреши на един от водещите предприемачи в града Хилендар Тодоров да изкупи общинската земя, върху която се намират останките на хана срещу 230 хил. лв. Преди това пък Тодоров изкупи собствеността на сградата от многобройните наследници, пръснати по целия свят.

Стамболовият хан е построен през 1842 г. от Колю Фичето и е бил собственост на чичото и бащата на Стефан Стамболов. Сградата е била действаща до 1945 година. След национализацията е затворена, а през 1980 година е изгоряла при пожар.

След 1989 г. се оказва, че ханът има 18 наследници, които така и не успяват да се разберат за неговото бъдеще и той е оставен да пустее в руини.

От него са запазени основите, но фасадата трябва да бъде възстановена като част от архитектурния ансамбъл в старата част на Велико Търново.

"Ще възстановим хана в автентичен вид, има запазени фотоси и планове. Проектирането е възложено на арх. Драгомир Йосифов и неговия екип, които са водещи в сферата на културното ни наследство. Компромис с визията и предназначението на сградата няма да се правят, а както хан "Хаджи Николи", така и Стамболовият хан трябва да са гордости за града", коментира Любо Марков.

Под хана ще има подземни паркинги, възстановява се вътрешната му градина, както и самата сграда, след като Институтът за недвижимо културно наследство и Министерството на културата одобрят проектите на новите собственици.