Агенцията по приходите днес обяви за продажба национален паметник на културата в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново. Собственикът е данъчен длъжник, а имотът ще бъде продаден на таен търг с начална цена от близо 136 хиляди лева.

Това е втори опит на данъчните да продадат имота с площ от близо два декара. В него е двуетажната сграда със статут на национален паметник на културата от 1978 г. Къщата е в центъра на Арбанаси и е строена около 1811 година от търговците братя Чамурови. Преди десетина години техните наследници я продават на производителка на колбаси.

Имотът е бил една от емблематичните арбанашки къщи, а днес е изоставен и напълно разбит, без ток и вода.

Сградата е двуетажна с разгъната застроена площ от 378 кв. м. Конструкцията на къщата е масивна, първият етаж е каменна зидария с дебелина 80 см. Вторият етаж е със смесена дървена и каменна конструкция. Покривът е дървен и е ремонтиран през 2012 г. Част от подовите настилки липсват, мазилката е нарушена, а вътрешната дограма почти липсва, външната също. От ВиК и ел. инсталациите са останали отделни елементи, няма и вътрешна канализация. Въпреки това имотът е атрактивен с отличната локация в центъра на Арбанаси.

Заради непогасени задължения от собственика данъчните обявиха паметника на културата за продажба с прилежащата земя като наддаването ще започне от 135 652 лв. Търгът ще се проведе на 12 февруари.

Новият собственик ще трябва да възстанови имота в първоначалния му вид след съгласуване с Министерството на културата.