Двойно са се увеличили цените на имотите в дупнишкото село Бистрица заради започващо след дни сондиране за минерална вода. Много местни жители даже са решили да не продават терени, с надеждата, че селото може да се развие като курорт след откриването на минералната вода, предаде БНТ.

Иван, който е избрал да живее в селото преди 30 години, разказва, че имотите в селото доскоро били евтини. След като се разбрало, че на метри от последните къщи в Бистрица ще се добива минерална вода нещата се променили.

"Цените се вдигнаха на имотите... И къщи има за продаване, но не ги продават, чакат водата да излезе", коментира Иван.

"Ако до преди 2 години, 2 години и половина, да кажем един квадрат вървеше между 18-20-22 лева, сега вече има реално сключени сделки на по 50 лева квадрата, така че сами можете да си направите сметка за какъв ръст става въпрос в рамките на две години. Сега разбира се, очаквам още по-голям интерес, ако не и повишаване на цените. Имаме хора, които дойдоха от Русия и купиха имот тука. Все повече интерес има от италианци, казва кметът на Бистрица Кирил Огненски.

С разкриването на минералното находище, от местната власт се надяват да се промени изцяло целия район и да започне развитие на балнео и спа туризъм.

"Казвал съм много пъти, имаме страшна липса или недостиг на места за настаняване, дано сега вече го разберат хората, че си заслужава и да започнат да го правят.... Имаме няколко къщи за гости, които са постоянно пълни, особено събота и неделя. Още от сега са запазени и за Нова година. Съвсем на скоро успяхме да направим една панорамна площадка, радваме се на много посещения, аз самият не бях подготвен за толкова човекопоток. Сега вече с оглед на това, че е страшно посещаем, имаме идеи за бъдещо развитие на горе - Бистришкия водопад, морените. Знаете 2012 беше изградена еко пътека Самоковището, Бистрица е изходен пункт за хижа "Иван Вазов", Седемте рилски езера, Рилския манастир. Така че имаме потенциал за развитие, допълва кметът.

До добива на минерална се стигна, след като двугодишни проучвания показват наличието на минерална вода с температура около 60-градуса на дълбочина 900-1000 метра с дебит между 45-50 л/сек.  Сондажът, който трябва да извади на повърхността водата, се очаква да бъде завършен до началото на идната есен.