Държавата затяга контрола на апартаментите, които се предлагат в различни туристически платформи (Airbnb и Booking). Предложението е на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

В интервю за Bulgaria ON AIR Стоянова подчерта, че е сериозен проблемът с укриване на доходи и данъци в сферата на предоставяне на апартаменти, стаи и къщи за гости.

"Явно хиляди хора или фирми не са спазвали закона. Искаме платформите, които извършват посредническа услуга за настаняване, да изискват от своите клиенти да спазват закона - да бъдат категоризирани и да бъдат вписани в регистъра. Всяка една от тези платформи сключва договор със своя бизнес партньор, но е задължена да го идентифицира", обясни Менда Стоянова.

Тя е категорична, че услугата няма да поскъпне.

"Единствените разходи са по категоризация на съотвения обект, които и до момента са били задължени да правят. Тези раходи са в съответните общини и струват 20 лева на предоставено легло", посочи председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова отбеляза, че има сериозно разминаване в броя на предлаганите легла и броя на записаните в националния регистър на местата за настанявяне. Тя е убедена, че голяма част от разликата в броя е в сивия сектор и не се плащат данъци.

"Някои са го превърнали в бизнес, който трябва да бъде регистриран и по ДДС. Това не е икономика на споделянето. Всяко лице, което извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща съответните данъци", подчерта депутатът.

Запитана дали тези мерки ще изгонят туристите от страната ни, Менда Стоянова посочи, че позицията на туроператорите е изненадваща, но не вижда причина за отлив на туристи заради категоризирането на местата за настаняване.

"Не виждам причина да има компромис. Ако направим компромис, казваме ние сме за сивата икономика", заяви председателят на бюджетната комисия в парламента.