Нова промяна предвижда отпадане на категоризацията на имотите за краткосрочно настаняване. Остава вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма. Това обясниха пред журналисти в парламента вносителите на промените Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента /ГЕРБ/ и Валери Симеонов /ОП/.

Те обосноваха необходимостта от регулация в този вид дейност, която се осъществява онлайн от световни платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи, Homeway и други и защитиха промените, с които се регулира този вид туристическа дейност.

Първоначално вносителите предлагаха местата за настаняване да подлежат и на задължителна категоризация, подобно на къщите за гости и хотелите. Промените бяха разписани в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2020, с които изменят и текстове от Закона за туризма.

При установяване на системни нарушения в платформи като Airbnb, Booking, Homeway, Facebook групи се предвижда спирането им.

Менда Стоянова увери, че платформите за разлика от някои сайтове, изпълняват разпоредбите на законодателството в страната, която оперират.

"Искам категорично да кажа, че тъй като това е един нов бизнес за България и при всички случаи над 90 на сто от него се осъществява онлайн, няма как ние да не работим за регулиране на този бизнес", коментира тя.

Председателят на бюджетната комисия успокои всички потребители на тези платформи, че това по никакъв начин няма как да ги засегне.

"Искам да кажа за всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Според настоящия Закон за туризма всички те са длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър на местата на настаняване. Сега ще направим промяна, с която ще ги освободим от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания", обясни Стоянова.

Според нея единствената цел на тези промени е всички тези хора, които предлагат стаи за настаняване, да си плащат данъците както всички останали, които са на светло. "Промените нямат за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформите като booking, airbnb да оперират на българския пазар", категорична бе Стоянова.

Тя каза още, че се предвижда възможността общините да сключват договори с онлайн платформите срещу съответно заплащане и от тях да получават съответно информация за местата за настаняване. Очакванията са по този начин да се предотврати възможността местата за настаняване, които не са се регистрирали да предоставят услуга, без да плащат данъци.

Валери Симеонов защити промените като посочи, че такъв е примерът на Естония и Франция. Според него всичко друго би означавало увеличаване ролята на контролните органи и административна тежест.

Симеонов опроверга тезата, че текстовете, които внася, са лобистки и заяви, че не е собственик на нито един хотел и на нито една стая за гости. "Фирмата, която управлявах преди четири години, е собственик на два хотела - единият в Малко Търново, а другият в Златоград, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости", коментира той.

Христо Проданов от "БСП за България" заяви, че трябва да има регулация, но определи мерките, които предлагат колегите му като "неправилни".

Според него те няма да доведат до резултат. По думите на Проданов само в София са около 2500 апартамента, които извършват тази услуга и работят с въпросните платформи. "Ако те бъдат регистрирани като физически или юридически лица, и в началото на годината си платят патентен данък, и се регистрират в нововъведената от 1 октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло", каза той.