Хонконг е градът с най-много небостъргачи с височина над 150 метра и с най-много богаташи. За девета поредна година той е определен от американската консултантска компания Demographia като най-недостъпния жилищен пазар в света, пише Financial Times, цитиран от Инвестор.

Общественото недоволство срещу законопроект, който щеше да разреши екстрадициите в Китай, създава напрежение и доведе до поредица от ожесточени протести по улиците на града. Последиците от напрежението върху жилищния пазар, който вече е изправен пред собствени предизвикателства, все още не се усещат.

Според Demographia средната цена на жилищата в Хонконг е с 20,9 пъти над средните годишни доходи на домакинствата. Това е ръст спрямо 2018 г., когато цените на жилищата бяха 19,4 пъти над доходите на домакинствата. Средната цена на обикновено жилища в града е 1,2 млн. долара, докато луксозен имот струва средно 6,9 млн. долара, сочат данните от доклада Global Living за 2019 г. на консултантската компания CBRE.

Според доклада цените на жилищата в Хонконг са нараснали с 5,5% в годината до ноември 2018 г. Това се случи въпреки краткия спад през второто полугодие на миналата година заради несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай, растящите лихви отвъд Океана (хонконгският долар е обвързан с американския - б.ред.) и забавянето на икономическия растеж в Китай, казва Саймън Смит, ръководител на азиатските проучвания в консултантската компания Savills.

Сред основните проблеми остават хроничният недостиг на нови жилища и постоянното търсене. През март Федералният резерв в САЩ даде сигнал, че спира с повишаването на лихвите засега, така че се очаква цените на продължат да растат.

Те са стимулирани и от притока на заможни китайци от континенталната част, стабилизирането на юана и съживяването на хонконгската фондова борса, която има силно влияние върху цените на имотите в града.

"Хонконг е пазар, който страда от слабото ново предлагане спрямо растящото търсене на жилища", казва Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдел "Изследвания" в Knight Frank. "Значителна част от бъдещото предлагане ще трябва да дойде от скъпи проекти за отвоюване на земя от морето", допълва той.

"Малко е вероятно територията да регистрира осезаема промяна на цените в близко бъдеще въпреки по-несигурните перспективи за китайско-американските отношения", смята Бейли.

До този момент жилищните инициативи на правителството, сред които предлаганият данък върху празните жилища за предприемачите и обещанието за увеличаване на достъпните жилища в града, не успяват да укротят ръста на цените.

Няколкото повишения на гербовия налог и по-строгите правила за кредитиране също имат ограничено влияние, казва Саймън Смит.

Последните данни на правителството показват, че 20 968 нови жилища са завършени през 2018 г., което е най-високият годишен темп от 2004 г. насам, сочат данни на Savills. Новите жилища, обаче, не са големи. Според изследване на компанията 34 на сто от новопостроените домове миналата година са били т. нар. "нано" апартаменти с разгъната застроена площ под 40 кв. м.

Правителството, подобно на обитателите на нано апартаментите, нямат много възможности за маневриране. "Очакваме, че ръстът на цените ще се запази до 2020 г.", смята Бейли.

Инвеститорите обаче трябва да внимават: през септември миналата година изследване на UBS установи, че Хонконг е градът с най-голям риск от жилищен балон.