Заможните купувачи на жилища бяха скромни през 2019 г., тъй като икономическата несигурност превърна големите градове в света в рискови предложения.

Но няма да е изненада, ако тази година богатите хора започнат отново да харчат, тъй като цените на жилищата в градове с относително стабилна икономика стават все по-изгодни.

В няколко града цените дори са напът да нараснат, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирана от Инвестор.

Париж оглавява класацията с очакван ръст от 7% на цените на луксозните имоти, следван от Маями и Берлин, където цените на луксозните жилища са относително достъпни, а предлагането е ограничено.

Все още има много политически и икономически въпросителни - от търговските войни до президентските избори в САЩ през ноември. А данъците върху богатите, въведени в градове като Ванкувър, Лондон и Ню Йорк, ще продължават да натежават върху продажбите, коментира Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank в Лондон.

"В повечето градове цените на луксозните жилища ще нарастват, но с по-малък марж отпреди", отбелязва тя.

Ню Йорк все още е пазар на купувачите

Цените на жилищата в Ню Йорк ще намалеят с 3% тази година, продължавайки традицията от 2019 г. През третото тримесечие на миналата година цените са се понижили с 4,4% спрямо същия период на 2018 г., сочат данни на Knight Frank. За продажбата на всички новопостроени мезонети в Манхатън при сегашния темп на продажбите ще са необходими девет години. А несигурността около президентските избори вероятно ще подтикне купувачите към сдържаност, коментира Джонатан Милър, президент на компанията за имотни оценки Miller Samuel.

Търсенето също намалява, защото инвеститорите в недвижими имоти напускат пазара, изплашени от законодателната среда, която ги засяга с по-тежки регулации на наемите и повишаване на данък "имение", увеличаващи разходите на купувачите на луксозни имоти за финализиране на сделките.

"Продажбите на луксозния пазар са най-слабият сегмент от жилищния пазар", казва Милър.

Без чужденци Ванкувър също е в стагнация

Продавачите на скъпи имоти във Ванкувър тази година вероятно ще продължат да изпитват махмурлук от оттеглянето на китайските купувачи и мерките за облагане с данъци на чуждестранните купувачи, които бяха въведени през 2016 г. за охлаждане на главоломния ръст на цените. Knight Frank прогнозира, че цените на луксозните жилища в града ще намалеят с 5% тази година.

Положителното е, че възникват нови възможности за местните купувачи, коментира Кевин Скипуърт, партньор и управляващ брокер в Dexter Realty във Ванкувър.

"Правителството обяви имоти за продажба за хора, които иначе не могат да си ги позволят", допълва той, имайки предвид, че данъкът на практика е направил луксозните имоти по-евтини за местните жители.