България е привлякла само 2% от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото полугодие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield и партньора ѝ за Румъния Echinox, цитирани от онлайн изданието Business-review.eu и Инвестор.

Чехия изпреварва Полша като най-предпочитана страна за инвестиции в бизнес имоти в региона между януари и юни с общ обем от 1,9 млрд. евро, което съставлява дял от 45%. На второ място е Полша с около 1,3 млрд. евро и дял от 31%, а Румъния е на трето място с 410 млн. евро и дял от около 10%. Следват Унгария със 7%, Словакия с 5% и България с 2%.

Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в ЦИЕ през първото полугодие е достигнал 4,1 млрд. евро.

Данните на Echinox сочат, че офис сегментът в Румъния отново е бил най-привлекателен за инвеститорите с дял от 53% от общия обем от инвестиции в страната, следван от търговските площи с 28% и индустриалните и логистични имоти с 18%. Букурещ е привлякъл 40% от общите инвестиции в бизнес имоти в Румъния, следван от Клуж-Напока с 32%.

За първи път най-голямата трансакция от гледна точка на стойност на инвестицията е била осъществена извън румънската столица - придобиването от компанията Dedeman на проекта The Office в Клуж-Напока от NEPI Rockcastle и Mulberry Development. Офис комплексът е с обща отдаваема площ от 63 хил. кв. м, а стойността на сделката е 130 млн. евро. Тя бележи консолидацията на портфейла на Dedeman, която се превръща във все по-значим играч на местния офис пазар, отбелязва Echinox.

 

Dedeman сключи най-голямата сделка на пазара на бизнес имоти в Румъния и през 2018 г. с придобиването на проекта The Bridge в Букурещ.

Друга голяма трансакция на румънския пазар през първото полугодие е придобиването на третата сграда от офис комплекса Oregon Park от южноафриканския фонд с българско участие Lion"s Head Investments за 60 млн. евро.

В сегмента на индустриалните имоти най-значимата трансакция е била придобиването на проекта A1 Logistic Park от компанията CTP, която е най-големият собственик на индустриални имоти в Румъния, за сумата от 40 млн. евро.

"Наблюдаваме засилена конкуренция между значителен брой инвеститори, особено по отношение на първокласните имотни активи. Тези инвеститори в момента обръщат повече внимание на финализирането на трансакциите, в които участват, и това ще доведе до свиване на доходността в краткосрочен и средносрочен план. В същото време смятаме, че наред с трансакциите с офис и индустриални площи ще видим повишена активност в сегмента на местата за настаняване", казва Тим Уилкинсън, партньор в отдел "Капиталови пазари" в Cushman&Wakefield Echinox.