Очаква се глобалните институционални инвеститори да вложат между 80 и 120 млрд. долара в имоти през следващите години, а търсенето на този клас активи достигна седемгодишен връх, съобщава онлайн изданието ipe.com, цитирано от Инвестор.

Според доклада на компанията Hodes Weill & Associates и Университетът "Корнел" въпреки "притесненията около стойността на активите и забавянето на икономическия растеж" апетитът към бизнес имоти сред институциите е достигнал най-високото си ниво от 2013 г. насам, когато е проведено първото изследване.

Това е втора поредна година, в която доверието към този клас активи нараства след петгодишен спад, отбелязват авторите на доклада. 

Те са изследвали 212 институции, управляващи активи на обща стойност 12,3 трлн. долара, включително портфейл от имоти на обща стойност 1,1 трлн. долара. Инвестираните средства в имоти са нараснали с 10,5% през 2019 г. Това се равнява на увеличение с 10 базисни пункта на годишна основа и със 160 базисни пункта през седемгодишния период.

Според авторите на доклада има потенциал още между 80 и 120 млрд. долара да бъдат вложени в имоти през следващите години. "Но годишният ръст на заделяните капитали изглежда се успокоява, тъй като повишението тази година е най-слабото от началото на допитването", става ясно от доклада.

Според изследването най-големите институционални инвеститори в недвижими имоти са държавните и частните пенсионни фондове с дял от съответно 35% и 23%. Фондациите имат дял от 29%, а застрахователните компании - 7%. Най-слабо е представителството на държавните фондове и агенции, които имат дял от 6%.

"В глобален план се намираме в среда на ниска доходност и имотите са един от малкото класове активи, където инвеститорите все още откриват доходност, без да се излагат на прекомерен риск", коментира Дъглас Вейл, управляващ партньор в Hodes Weill & Associates.

"Това е основната причина, поради която наблюдаваме пренасочване към сигурността на недвижимите имоти. Въпреки това има значителни неизползвани парични резерви, тъй като е все по-трудно да се намерят добри инвестиции", допълва той.

Според Дъстин Бейкър от Cornell University имотите са важен и растящ клас активи в портфейла на институционалните инвеститори.

"Въпреки притесненията заради рисковете в края на настоящия цикъл от развитието на пазара, основите на недвижимите имоти, включително тенденциите при търсенето и предлагането, до голяма степен остават стабилни. Това създава силна възвръщаемост, която на свой ред допринася за трайната ликвидност на този клас активи", допълва Бейкър.