Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси, неустойки и комисионни. Върховният административен съд потвърди нелоялни търговски практики и подвеждащи клаузи в договорите на брокерите.

Как да не попаднем в такъв капан при покупка на ново жилище?

С бума на строителството зачестяват и практиките, с които агенциите-посредници подвеждат клиентите, установяват проверките на Комисията за защита на потребителите, съобщава Нова тв.

Най-често кандидатите за нов дом били задължавани да заплащат комисионни след услуга "оглед на имота", неустойки при забавяне на възнаграждението за посредничество и да подписват подвеждащи клаузи в договорите.

Съдът потвърди, че комисионните в протоколите за оглед са нелоялна практика и така забрани на агенциите да предлагат въпросните документи.

"Договорът подлежи на разваляне - всяка от страните трябва да върне това, което е получила по този договор. Осен това. засегната страна има право и на обезщетение за вреди, което може да се търси в срок от 5 години от влизането в сила на заповедта за търговска практика", обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

След контакт с агенциите, предлагали спорните протоколи за оглед, една от тях определи решението на комисията като "несправедливо".

От бранша казват, че до обвързването с комисионни се стигало, тъй като все по- често клиентите използват услугите на брокерите за огледи, но след това правят всичко възможно, за да ги заобикаляли при покупката.

Проверките на контролните органи откриват и редица клаузи в посредническите договори на агенциите, които ощетяват търсещите жилище.

"Агенциите изискват от потребителите необосновано високи неустойки при забава на тези възнаграждения за извършена посредническа услуга", обясни Ерджан Ахмед - юрист в КЗП.

Проверката показва, че някои от клаузите в договорите дори принуждават кандидат-купувачите да плащат комисионни при покупка на имот, който дори не са разглеждали само защото е в същата сграда, в която са били на оглед.

Подвеждащите клаузи са вкарани в общи условия, към които препращат индивидуалните договори между клиенти и брокери.

И все пак, според адвокатите, опитът да се прескочи Агенцията за недвижими имоти, много често води до по- големи щети от комисионната, тъй като брокерите гарантирали за историята на жилището и инвеститора, което би трябвало да се предотврати опит за имотна измама. Не по- малко важно е да се провери историята на агенцията, на която се доверяват.

Специалистите предупреждават при подписването на самите договори да се внимава за клаузи, които препращат към скрити капани в общите условия. Сериозно внимание трябва да се обръща и на клаузи, свързани с неустойки и обезщетенията и евентуалните последствия, ако не бъдат изпълнени задълженията в общите условия. Все още най-сериозни остават рисковете при сделките "на зелено".

Експерти настояват за пълен преглед за подвеждащи клаузи в договорите, които предлагат всички агенции в бранша.