Великобритания ще бъде парализирана днес от мащабна жп стачка, най-голямата от 30 години насам, която ще засегне и метрото в столицата Лондон, след като вчера синдикатите и властите не успяха да постигнат разбирателство по отношение на заплащането и условията на труд, предават световните агенции и БТА.

В стачката ще участват над 50 000 служители на гарите, работници по поддръжката, сигналисти и чистачи, които ще протестират днес, в четвъртък и в събота.

Според генералния секретар на транспортния синдикат Марк Линч предложението на работодателите за повишение на заплатите е много под нивото на инфлацията, "още повече като се имат предвид замразените доходи от последните няколко години", предаде Асошиейтед прес. По думите му след провала на вчерашните преговори стачките тази седмица са неизбежни, а ще последват и още протести през следващите седмици.

От синдикатите предупреждават, че Великобритания е изправена пред стачна вълна през лятото, тъй като инфлацията удря работещите по джоба във всички сектори на икономиката.

Транспортният министър Грант Шапс осъди подготвяните стачки и предупреди, че те ще навредят допълнително на икономиката. Той обвини синдикатите, че застават срещу технологичния прогрес. "Вместо да защитят работните си места, те ги застрашават, а заедно с тях и бъдещето на железниците", заяви Шапс пред парламента, цитиран от Ройтерс.