Само няколко дни след началото на войната срещу Украйна, началничката на Руската централна банка излезе на пресконференция облечена в черно. Това даде повод за различни слухове. По принцип дрехите на руските държавниците нямат особено значение, но това не се отнася за облеклото на Набиулина. Председателката на Руската централна банка отдавна е известна с невербалната си комуникация.

Изборът на дрехи, а и най-вече - огромният набор от брошки, които Набиулина слага на ревера си за пресконференции, са се превърнали в своеобразни сигнали, по които финансовите пазари се опитват да отгатнат бъдещата политика на Руската централна банка. Брошка във формата на снежна птица - очаква се финансово "замразяване". Брошка във формата на буквата V (преди войната в Украйна, когато това се превръща във военен знак) предвещава рязък, V-образен завой за руската икономика. С този метод на комуникация Елвира Набиулина продължава традицията на бившата държавна секретарка на САЩ Мадлин Олбрайт.

Набиулина е искала да подаде оставка?

Но как се тълкува избора на черни дрехи? Скърби ли Набиулина за бъдещето на руската икономика? Или за загиналите украинци? Някои видяха в това решение дори израз на несъгласие с политиката на Владимир Путин. Няколко дни след това медиите съобщиха, че Набиулина е пожелала да подаде оставка. В крайна сметка Централната банка официално опроверга слуховете, а руският президент потвърди кандидатурата на Набиулина за нов петгодишен мандат като ръководител на банката.

"Не ми се иска да съм на нейно място в момента", казва Татяна Орлова, главен икономически специалист по развиващи се пазари в аналитичния център Oxford Economics. Сега Набиулина е тази, която ще трябва да "събере парчетата". Руската икономика навлиза в потенциално много дълбока рецесия, а ръководителят на Централната банка ще бъде сред отговорните за политическите решения през следващите пет години, казва още Орлова.

Но за Елвира Набиулина, която ръководи Руската централна банка от 2013 година, кризите не са нищо ново. Когато след анексирането на Крим руската икономика се сблъсква с първите западни санкции и спад на рублата, Набиулина повишава лихвените проценти до 17,5 на сто и защитава свободното обменяне на руската валута. Консервативната ѝ монетарна политика намали инфлацията и възстанови икономическия растеж, а това ѝ спечели уважението на колегите ѝ на Запад. Euromoney и The Banker дори я определиха като един от най-добрите ръководители на централна банка в света.

"Въпреки че Елвира Набиулина е на практика технократ, тя все още е част от системата на Путин", казва Максимилиан Хес, експерт по Русия в базирания в Лондон Институт за външнополитически изследвания. "А в тази система работата на технократа е не толкова да работи в полза на руския народ, колкото да работи за самата система."

"На Набиулина ѝ беше лесно, тя откъсна ниско висящите плодове, така да се каже", казва Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. "Тя никога не се е противопоставяла на утвърдени групи за натиск, не се е борила срещу корупцията, не се е борила срещу прането на пари. Не го е правила, защото просто не можеше - в противен случай щеше да застраши системата на Путин. Тя е своеобразно украшение за режима."

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина между Сергей Лавров и Владимир Путин през юли 2015 г.

Снимка: Getty Images

Как Набиулина помага на Путин

Родена в семейство на татари, Набиулина е рядък представител на жените лидери по най-високите етажи на властта в Русия. Баща ѝ е бил работи като шофьор, а майка ѝ - апаратчик в завод за инструменти. През 2013 Набиулина поема ръководството на Руската централна банка и се превръща в първата жена в страните от Г-8, която застава начело на централна банка. Малко след това обаче Русия е изключена от Г-8 заради анексирането на Крим.

"Мисля, че за Путин доскоро беше важно Набиулина да е уважавана на Запад", смята Максимилиан Хес. Той вижда в нея човек, който не е воден от непреодолима корупция или кланови интереси, какъвто е случаят с по-голямата част от руския елит. Путин е видял в нея специалист с високи квалификации, който може да защитава интересите му.

22 февруари 2014 г. в Сидни, Австралия, среща на г-20. Председателят на Руската централна банка Елвира Набиулина и Кристин Лагард, тогава шеф на МВФ

Снимка: Getty Images

Понякога Набиулина е определяна и като представител на либералното крило в руското правителство - факт, за който тя многократно е критикувана от Кремъл. Но решението ѝ да остане в екипа на Путин дори сега променя много неща. Канада и Австралия вече наложиха санкции на ръководителката на Руската централна банка. "Решението ѝ да не подаде оставка подсказва, че тя съвсем не е толкова либерална, колкото някои хора си мислеха", отбелязва Тимъти Аш. "В края на краищата тя помага на Путин да води война срещу Украйна. Нейната репутация ще бъде опетнена."

Новият мандат на Набиулина като управител на Руската централна банка ще започне през юли и ще продължи пет години. Това вероятно ще бъде най-трудният период от работата ѝ на този пост, смята Татяна Орлова. Въпреки това Елвира Набиулина е "най-добрият човек, който би могъл да се справи с настоящата криза в Русия. Иска ми се Русия да има за президент толкова компетентен човек, колкото е Набиулина", добавя експертът.

Материалът е публикуван в DW