Надценки от порядъка на 100% не са нормални, коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването "120 минути" по bTV. При сирене - опаковка от 400 гр., вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде пример той.

"Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне", заяви министърът на земеделието.

"Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим", посочи той.

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. "Прясното мляко се изкупува за един лев, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева - на цени от 1,60 - 1, 80 лева. На щанда е 3,60 - 3,80 лв.", обясни той.

Дори да даваме пари, те на практика отиват не при фермерите, заяви министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на производство нито е солидарна, нито е правилна.

"Ние сме на терен, докато е необходимо. Държавата трябва да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя", заяви министърът на земеделието.

Той отбеляза, че са били отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%. Проблемите, които констатираме, са в крайните потребители - магазините, обясни той.

Правителството положи големи грижи по отношение на енергийните източници, каза още министърът на земеделието. Той изброи цените тока, подпомагането на бизнеса, цените на горивата. "Милиарди бяха изляти по отношение на подпомагане на фирмите, всички други отрасли реагираха", припомни той. По думите му първоначалното вдигане на цените на храните в търговската мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, но след това са продължили да растат и не са спаднали.

Според министъра на земеделието при положение, че 40% от бюджета на едно семейство отива за трапезата, това дава съществен натиск на всички други сектори. Много е голям процентът на харчовете, които всеки един от нас прави в магазина, коментира той.

"При вносните стоки всички големи търговски вериги пазаруват еднакво за цяла Европа. В България се наблюдават един - двама посредници по веригата, а в някои от западните държави няма посредници", каза министър Явор Гечев и подчерта, че това не е нормална практика. Според него така се изкривява статистиката за печалба.

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Другото, което се прави с Министерството на икономиката, е списък с "черни" практики, които да се забранят. Трябва да има цена "купува" и цена "продава", каза още министър Явор Гечев.