Международният валутен фонд (МВФ) рядко намира толкова ясни думи. С оглед на високата инфлация във Великобритания, според говорител на МВФ, в момента не се препоръчват "големи и нецелеви финансови пакети". "Много вероятно е също така британската политика да увеличи неравенството". Затова МВФ предлага да се коригират данъчните планове - особено тези за хората с най-високи доходи.

Най-голямото намаляване на данъци от 1972

Поводът за реакцията на МВФ е същественото намаляване на данъците, обявено от новия британски министър на финансите Куаси Куартенг. Наред с другото, горната данъчна ставка ще бъде намалена от 45% на 40%, а долната ставка - от 20% на 19%.

Правителството смята, че тези мерки ще облекчат данъкоплатците с около 45 млрд. паунда до данъчната 2026/27 година. Институтът за фискални изследвания го нарича най-голямото намаление на данъците от 1972 насам, а новото правителство на министър-председателката Лиз Тръс иска по този начин да стимулира икономическия растеж. Но икономистите се опасяват от огромни съпътстващи щети. Не само МВФ критикува плана.

Критики и от рейтинговата агенция "Мудис"

Рейтинговата агенция "Мудис" подчертава, че финансираните с големи дългове данъчни облекчения могат да окажат отрицателно въздействие върху кредитния рейтинг на страната. Съмненията на инвеститорите в крайна сметка могат да доведат до по-високи разходи за финансиране и по този начин да затруднят поемането на дълг.

Британското правителство ще е зависимо от капиталовия пазар, ако мерките бъдат финансирани чрез нов дълг. Що се отнася до насрещно финансиране, например чрез облагане на извънредните печалби на енергийните компании, правителството на консервативната партия умишлено се отказва от него.

Новият дълг е на нивата от военно време

Премиерката Тръс се надява, че намаляването на данъците ще стимулира икономиката, което от своя страна ще увеличи данъчните приходи за държавата. Само експертите не искат да повярват в този мит. Всъщност подобни надежди често са се оказвали измамни в икономическата история, например в САЩ през 1980-те години.

Критиките от страна на икономически експерти са съответно остри. Главният стратег на DB Research Джим Рийд отбеляза, че Тръс засилва тенденцията към вземане на нови заеми, което преди се е случвало само по време на война.

"Тези мерки ще натоварят националния бюджет с общо около 160 млрд. паунда през следващите пет години", изчисляват икономистите на Commerzbank. "На годишна база това е около 1,25% от брутния вътрешен продукт."

Неподходящ момент?

Според много икономисти плановете за намаляване на данъците в Обединеното кралство идват в много неподходящ момент. Те изтъкват рекордно високата инфлация: рязкото покачване на цените на енергията повиши инфлацията във Великобритания до около десет процента. За последен път такова ниво е наблюдавано в началото на 80-те години на миналия век.

През 2022 инфлацията в страната вероятно ще достигне 7,4% - най-високата стойност от десетилетия насам. Последният път, когато годишната инфлация достигна подобно високо ниво, беше през 1991 - 7,5%.

Страх от покачващите се цени

В същото време британският пазар на труда отчита почти пълна заетост. Безработицата наскоро достигна 3,6%, а броят на свободните работни места - рекордно ниво. Това засилва опасенията на експертите от т.нар. вторични ефекти под формата на спирала между заплатите и цените: ако заплатите нараснат твърде рязко в отговор на високата инфлация, това може да доведе до по-нататъшно повишаване на цените.

"Вярно е, че голяма част от разходите служат за смекчаване на шока от цените на енергията и следователно намаляват темпа на инфлация в краткосрочен план. Домакинствата обаче вероятно ще похарчат част от това облекчение другаде, което вероятно ще запази търсенето високо и следователно вероятно ще забави по-нататъшния спад на инфлацията", предупреждават икономистите на Commerzbank Бернд Вайденщайнер и Кристоф Балц.

Въпреки това, ако Обединеното кралство не овладее инфлацията си, и без това несигурната икономическа ситуация в страната заплашва да се влоши: последните прогнози на Английската централна банка сочат, че Великобритания вече е в рецесия поради енергийната криза и високата инфлация.

"Шокът на Тръс": Паундът е рекордно нисък

Но не само икономистите са ужасени от плановете на британското правителство. В понеделник британската валута падна до рекордно ниското ниво от 1.0327 долара.

Експертите на Commerzbank говорят за "шока на Тръс". "Очевидно много участници на пазара виждат риск от фискална доминация", обясняват икономистите Вайденщайнер и Балц. С други думи, инвеститорите се опасяват, че Английската централна банка може да бъде принудена да забави или отслаби повишаването на лихвените проценти, което всъщност е необходимо за борба с инфлацията, за да се осигури финансирането на нарастващия държавен дълг.

Всичко зависи от Английската централна банка

Единственото нещо, което може да предотврати по-нататъшно обезценяване на паунда, е агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка, убеден е експертът от DB Research Джордж Саравелос.

В началото на седмицата Английската централна банка обяви, че "няма да се колебае" и ако е необходимо, ще предприеме допълнителни стъпки. Дали британските централни банкери действително ще успеят да се освободят от фискалния натиск и да се съсредоточат върху борбата срещу инфлацията, ще стане ясно на следващата им среща през ноември.

Съмнения в решимостта им обаче не липсват. Централната банка на Великобритания вече беше принудена да противодейства на неотдавнашните сътресения на финансовия пазар с временни покупки на държавни облигации. В резултат на това доходността спадна, а същевременно на пазара се появиха първите обвинения за държавно финансиране.

Материалът е публикуван в DW