Британският паунд се срина с почти 5% спрямо долара, тъй като пазарите реагираха на най-големите данъчни облекчения във Великобритания за последните 50 години.

Валутата на Обединеното кралство се понижи с цели 4,85% до безпрецедентните $1,0327, разширявайки спада от 3,61% от петък, когато министърът на финансите Куаси Куартенг отприщи исторически намаления на данъците и най-голямото увеличение на заемането на средства от 1972 г. насам, за да ги покрие, съобщи Ройтерс. "През следващата година бих искал хората да запазят още повече от доходите си, защото вярвам, че хората в Обединеното кралство ще бъдат двигателят на икономиката на страната."

Икономисти и инвеститори заявиха, че правителството на премиера Лиз Тръс, което е на власт от по-малко от три седмици, губи финансово доверие заради този план само ден след като централната банка - Bank of England, повиши лихвените проценти, за да овладее растящата инфлация.

Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex, определи като невероятен рекордния спад на британската валута, предаде Би Би Си.

 

Ако паундът остане на това ниско ниво спрямо долара, вносът на стоки, оценени в долари, включително петрол и газ, ще бъде поскъпне, отбелязва Би Би Си. Все по-скъпият спрямо лирата долар е и студен душ за британските туристи в САЩ.

Съществуват и опасения, че намаляването на данъците и скокът на държавните заеми ще предизвикат висока инфлация и ще принудят Bank of England да повиши още повече лихвените проценти. Това би повишило месечните разходи за ипотеки на милиони собственици на жилища.

Миналата седмица централната банка повиши лихвените проценти с половин процентен пункт до 2,25%, за да се опита да успокои инфлацията, стигнала 40-годишен връх от 9,9%. Увеличението на лихвите беше седмо поред и изведе лихвите до най-високите от 14 години.

Някои икономисти спекулират, че Банката може да свика спешна среща още тази седмица, за да повиши отново лихвените проценти.

Еврото на свой ред докосна ново 20-годишно дъно спрямо долара в сутрешната търговия в Азия на фона на опасенията на инвеститорите за риска от рецесия, тъй като зимата наближава без признаци за край на енергийната криза или войната в Украйна.

Двойката евро/долар се търгува на ниво от 0.96685 долара, под паритета с долара, като спада с 0.17% в сравнение с 0.9687 долара при затварянето на сесията в петък. Общата европейска валута се движи около най-слабото си ниво от юни 2002 г., тъй като страховете от рецесия нарастват, а инвеститорите осмислят изборните резултати в Италия. Италианците избраха най-десния лидер от Втората световна война насам. Мнозинство в парламента ще има Съюзът от десни формации, начело с партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, отбеляза Георги Вулов в 3еNews.