Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) повиши лихвените проценти с толкова, с колкото не ги е увеличавала от 27 години - от 1995 г. Въпреки предупреждението, че предстои дълга рецесия, BoE побърза да го направи, за да потуши нарастването на инфлацията, която се очаква да достигне 13%.

Разтревожен от скока на цените на енергията, причинен от инвазията на Русия в Украйна, Комитетът по паричната политика на BoE гласува с 8 на 1 за повишаване на основната лихва с половин процентен пункт до 1,75% от 1,25%, предадоха световните агенции.

Увеличението от 50 базисни пункта се очакваше от повечето икономисти, както показа проучване на Ройтерс, проведено на фона на усилията на централните банки по света да овладеят скока на цените. И на анонса на гуверньора Андрю Бейли от преди две седмици, централната банка ще "действа силово", ако инфлационната ситуация се влоши.

Повишаването на лихвите е шестото поред в опитите на BoE да намали инфлацията, припомня Би Би Си.

Членът на Комитета по парична политика Силвана Тенрейро даде единственият глас за по-малко увеличение с 25 базисни точки.

BoE предупреди, че Великобритания е изправена пред рецесия. Икономиката ще започне да се свива през последното тримесечие на 2022 г. и ще се свива през цялата 2023 г., което ще донесе най-дългата рецесия след световната финансова криза 2008-2009 г., отбеляза Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт ще се свива през всяко тримесечие на 2023 година, предупреждава банковият регулатор.

Инфлацията вероятно ще достигне връх от 13,3% през октомври - най-високото ниво от 1980 г. насам, което се дължи най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

Това би накарало домакинствата да се изправят пред две последователни години на спад в разполагаемите си доходи, което е най-голямото свиване откакто се води такава статистика - от 1964 г.

В новите си прогнози BoE отбеляза спад на инфлацията до 2% след две години, тъй като ударът върху икономиката ще се отрази на търсенето.