Броят на зарежданията на електромобили на зарядни станции по света ще надхвърли 1,5 млрд. годишно през 2026 г. от едва 200 млн. през 2021 г., сочи ново проучване на Juniper Research, цитирано от специализирания портал за електроапаратура electrical-bulgaria.com, предаде БТА. Този внушителен ръст от над 665 на сто през следващите пет години ще бъде обусловен от по-големите държавни субсидии за придобиване на електромобили, както и от увеличаващата се достъпност на услугата за зареждане, се отбелязва в изследването.

Проучването посочва стимулите за придобиване на електромобили в Европа като фактор за значителното повишение на продажбите на Стария континент и необходимостта от координирани пакети за стимулиране на ръста им в Северна Америка. Според Juniper Research, за да се насърчи електромобилността, доставчиците на услуги за зареждане трябва да работят заедно с правителствата и други участници на пазара, включително доставчиците на горива, за да планират координирано разгръщане на публични мрежи от зарядни станции. В противен случай масовата електрификация на транспорта ще спре.

Juniper Research прогнозира, че делът на зарежданията на домашни зарядни станции ще спадне до 70 на сто от всички зареждания през 2026 г. от над 80 на сто през 2021 г. Все пак в доклада се отбелязва, че този голям дял няма директно да донесе продажби за доставчиците на зарядни станции. Публичните станции генерират 56 на сто от световните приходи от зарядни станции.

Пробегът на електромобилите ще се увеличава и създаването на по-мощни станции за бързо зареждане (т. нар. DC станции) ще бъде следващата ключова цел в съревнованието между конкурентите на пазара на зарядна инфраструктура за електромобили, смятат авторите на проучването.