Тревожно високи. Екстремни. Така изглеждаха цените на електроенергията в сегмента "ден напред" през втората седмица на ноември. Такава е и тенденцията, която се задава. Зимният период е времето, в което търсенето на електроенергия е най-голямо. Това е и времето, в което производството на електроенергия расте. На този фон анализите на експертите сочат - цените на електроенергията в средносрочен период ще останат високи.

В по-дългосрочен план, или след месец март следващата година може да се очаква понижение, но до какви граници никой не е в състояние да прогнозира. Проблемът през зимата обаче може и да не касае само цените, а и сигурността на доставките. Трябва да се разчете и проследи внимателно и потвърждението за новия стремеж - 220 евро за MWh.

Европейските електроенергийни борси в сегмента "ден напред" останаха под знака на високите цени, които по-често задаваха тенденцията за нивото от 200 евро за MWh. Разбира се, дни с по-ниски цени имаше, но не на всички пазари. За пореден път, макар и по-слабо изразена бе и тенденцията за разделяне на ценови зони. Този път това се наблюдаваше и за пазара на Испания, където преди време бяха постигнати договорености за подобряване на капацитета, което е и причина за наблюдаваните малко по-ниски цени на Иберийския пазар.

Купи билет

В почти цяла Европа цената на тока надвиши 200 евро за мегаватчас, показват данните на платформата energylive при затварянето вчера на европейските енергийни борси в сегмента "ден напред". Сделките са с ден на доставка за 15 ноември.

Най-скъпият ток днес е в Гърция - 241,3 евро за мегаватчас. Потребителите в Румъния и Унгария плащат по 228,79 евро за мегаватчас.

Въпреки повишението със 17,4 процента на цената на тока за днес спрямо тази за вчера, Българската независима енергийна борса се нарежда сред по-ниските места по стойност на електроенергията с 222,36 евро /434,90 лева/ за мегаватчас. В сегмента "в рамките на деня" среднопретеглената цена с ден за доставка за днес, 15 ноември, към момента е 445,53 лева за мегаватчас.

Най-евтиният ток днес отново е в Полша - 116,28 евро за мегаватчас. Следва Испания с 180,57 евро за мегаватчас. В Португалия електроенергията днес се продава за 180,88 евро за мегаватчас. Това са единствените страни в Европа, в които цената днес е под 200 евро за мегаватчас.