Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии, обяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор.

"Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията", обясни премиерът Денков, цитиран от БТА.

Инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента. "Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора. Специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно", поясни още министър-председателят.

За реализиране на инвестицията е предвидено да бъдат наети около 1000 български работници, каза Денков. "Специално фокусът в върху български изследователи и работници в тези производства", подчерта той. Според премиера реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България. Премиерът увери, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат използвани токсични материали, каквито има в производството на някои други типове батерии.

Проектът е един от най-големите за производство на батерии в Европа и предвижда откриване на заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Това не е само инвестиция, а ангажимент към България, проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор, отбеляза представитвлят на ABEE и неин основател Ношин Омар. Той допълни, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност, което ни помогна да вземем решението за инвестиции, подчерта Омар.

Представителят на ABBE съобщи, че компанията ще произвежда висококачествена продукция и ще намали въглеродния отпечатък. Става въпрос за производство с ниски въглеродни емисии и предимно зелена енергия. Нашата визия излиза извън производство, а е свързана с кръговата икономика, ангажираме се и с рециклиране на батериите, посочи представителят на белгийската компания. 

Като първи етап е създаването в Стара Загора на производствен капацитет от 10 гигавата годишно. На втори етап капацитетът ще достигне 20 гигавата, посочи Омар.

Заводът в Бургас ще преработва 50 хил. тона батерии на година. Това ще бъде най-големият завод от този вид на Балканите, съобщи Ношин Омар. Технологията ще позволява извличане на ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия. Ще поддържаме тесен контакт с местната общност чрез създаване на заетост и обучение за нашите служители, отбеляза представителят на компанията.

Омар обяви, че намерението на АBEE е да създаде най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите. По този начин ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този новаторски отрасъл, коментира Омар. Той добави, че инвестицията на компанията е не само бизнес начинание, а партньорство с българското правителство и народ.

Ношин Омар изрази благодарността си към премиера Николай Денков, както и на министрите на иновациите и растежа и на финансите, които са помогнали за осъществяване на инвестицията. Благодарности бяха отправени и към ръководителя на Агенцията по инвестициите Богдан Богданов, чиято подкрепа е била от изключително голямо значение.

Коя е ABEE

На страницата ABEE може да се прочете, че от създаването си през 2019 г. компанията изследва всички аспекти от живота на батерията, от производството на клетки през системите за батерийни пакети до последния етап - рециклирането. Активно развива научноизследователска и развойна дейност, като в момента участва в десет финансирани от Европа научни проекта. Днес ABEE е позиционирана в света на енергията и батериите. 

Географски е позиционирана в Белгия и Северна Македония, първоначално стартирала като консултантска инженерингова компания с по-малко от пет служители, днес техният брой е повече от 20, разработва 25 проекта, произвежда повече от 10 000 изделия на година. 

Компанията възнамерява да достигне до производство на 70 000 изделия на година, за което ще са необходими около 100 служители.

Основателят на компанията - Ношин Омар, е бивш професор в Свободния университет в Брюксел; решил да се сбогува с академичните среди и да се съсредоточи изцяло върху индустрията. Така в края на 2019 г. създава "Avesta Battery & Energy Engineering".