Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу сравни търговските разговори с Китай с безизходицата между САЩ и Русия по време Студената война, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. С други думи преговорите може да продължат дълго време, отбелязва АП.

Китайски и американски представители се разбраха да проведат следващия кръг от търговските преговори следващия месец във Вашингтон. Къдлоу опроверга твърденията, че Доналд Тръмп бърза да приключи в търговската война заради приближаващите избори в САЩ догодина. Той заяви, че залозите в тези преговори са много високи и ако на САЩ ще са им нужни едно десетилетие, за да постигнат каквото искат, то така ще бъде.

Думите на Къдлоу затвърждават позицията на администрацията, че не бърза да постигне споразумение и че единственият който страда от спора е Китай.

Икономическият съветник на Белия дом допълни, че разговорите в началото на октомври са положително развитие и че въпреки новите мита, наложени от САЩ на Китай, те ще се проведат в един по-спокоен климат, предаде Франс прес. Къдлоу обаче каза, че не може да прогнозира изхода от тези разговори.

До края на годината Доналд Тръмп има намерение да обложи с данъци почти целия китайски внос (около 540 милиарда долара на базата на вноса за миналата година). Икономисти предупреждават, че търговската война забавя световния растеж. Международният валутен фонд неотдавна подчерта, че тя влияе на икономиката на Китай, припомня Франс прес.