Германските пилоти на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) планират да стачкуват отново тази седмица, след като преди месец вълна от протестни действия доведе до отмяна на стотици полети в Европа, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Пилотният профсъюз "Ферайнигунг кокпит" призова за нова 24-часова стачка, която да започне в сряда.

Както и при последните протести, пилотите и кабинният персонал искат нови договори, включващи по-добри заплати и условия на труд.

Стачки на пилотите на "Райънеър" в Европа доведоха до отмяна на стотици полети това лято.

За четвъртък в Брюксел е насрочена среща на синдикатите в авиокомпанията, на която ще бъде окончателно определена датата за най-голямата досега стачка в дружеството, съобщиха медии в Белгия.

Уточнява се, че стачката ще засегне Белгия, Италия, Испания, Португалия и Холандия, и е свикана от синдикатите на стюардите и стюардесите. Предварителните очаквания са да бъдат засегнати полетите на 28 септември.

Окончателното определяне на датата на стачката зависи от допълнителните проверки на законодателствата в държавите, където са регистрирани синдикати на кабинните екипажи. Засега няма решение дали синдикатите на пилотите в авиокомпанията ще се присъединят към стачката на своите колеги.