Европейската централна банка трябва да повиши лихвените проценти до ниво, което започва да ограничава растежа и пикът им ще зависи от това как икономиката ще отговори на най-бързия цикъл на затягане на политиката в историята. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пред в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

ЕЦБ повиши лихвите общо с 2,5 процентни пункта от юли в опит да спре историческия скок на инфлацията, но централните банкери вече посочиха, че ще е необходимо повече, за да се овладее покачването на цените, което в момента е малко под 10 на сто, обратно към целта на ЕЦБ от 2 на сто до около 2025 г. "Трябва да повишим лихвите повече", казва Лейн пред изданието.

"Миналата година можехме да кажем, че е ясно, че трябва да вдигнем лихвите до по-нормални нива, а сега казваме, добре, всъщност трябва да ги вкараме в ограничителна територия" (такава, която да повлияе по-значително върху икономическия цикъл - бел. ред.).

Въпреки че сега пазарите виждат лихвен процент от 2 на сто по депозитите (определен от ЕЦБ през декември), и очакват той да достигне връх (според анализаторите - бел. ред.) около 3,3 на сто това лято, Лейн смята, че от ключово значение ще бъде реакцията на фирмите, домакинствата и правителствата на ходовете на ЕЦБ.

По думите му правителствата от еврозоната, които сега харчат твърде много за субсидии, ще трябва да поемат по-голяма роля в борбата с инфлацията. "Правителствата също трябва да се оттеглят от политиката на високи дефицити и през следващите години ще са необходими значителни фискални корекции".

Инфлацията бързо ще се понижи през тази година, но голяма част от това ще се дължи на "базов ефект", заради намаляването на цените на газа. "Въпросът е как да стигнете от инфлация от около три и половина процента в края на 2023 г. до целта от 2 на сто своевременно", каза още Лейн.

"Тук политиката на лихвените проценти ще бъде важна... за да се гарантира, че работата по достигането на целевите инфлационни равнища е свършена", допълни главният икономист на ЕЦБ.

След като лихвените проценти станат достатъчно високи, за да ограничат растежа, ЕЦБ ще трябва да балансира добре следващите си стъпки и това може да се окаже проблем, който ще се проточи през "следващите година или две", посочи още Лейн.

През по-голямата част от последното десетилетие ЕЦБ се бори с прекалено ниската инфлация и някои твърдят, че основните условия не са се променили, така, че свръхниският ръст на цените може в крайна сметка да се върне, принуждавайки ЕЦБ да отстъпи, посочват от "Файненшъл таймс"

Но Лейн изглежда отхвърля този аргумент, като казва, че очакванията сега се адаптират към по-високо, по-здравословно ниво на ръст на цените. "Не мисля, че хроничното равновесие с ниска инфлация, което имахме преди пандемията, ще се върне", каза той.