Вицепремиерът и министър на финансите на Япония Таро Асо е решил да върне на държавната хазна заплатата си за една година в знак на покаяние заради подправянето на документи във ведомството му, свързани с компанията на личен приятел на премиера Шиндзо Абе, предаде ТАСС.

Заради скандала различни служебни наказания ще бъдат наложени на още 20 по-нископоставени чиновници, някои от които са временно отстранени от работа без заплата, съобщи днес телевизия Ен Ейч Кей.

Годишната заплата на Асо е близо 20,9 млн. йени или около 189 400 долара.

Японската прокуратура реши да не започва наказателно дело срещу чиновниците, подправили служебни документи. Това предизвика възмущението на опозицията, която възнамерява да поиска в парламента оставката на правителството.

Министерството на финансите призна на 12 март под натиска на опозицията и медиите, че е фалшифицирало 14 документа, представени в парламента, за сделка с държавни земи, продадени на седемкратно по-ниска стойност от пазарната на познат на съпругата на премиера. От документите са били заличени имената на Шиндзо Абе и съпругата му Акие, на вицепремиера Асо и редица високопоставени политици. Зачеркнати са били и споменавания за "изключителния характер" на сделката и за указания на Акие Абе за активно придвижване на сделката.

Компанията Моритомо (Moritomo), която е в центъра на скандала, има частни учебни заведения, известна е с националистическия уклон на педагогическата дейност и с близостта си до семейството на премиера. Компанията планирала да открие частно начално училище в префектура Осака. За целта тя придобила участък държавна земя при цена, както се оказва, седем пъти по-ниска от пазарната. Съпругата на премиера е трябвало да стане почетен директор на училището, но отказа длъжността след избухването на скандала. Историята доведе до съществен спад в подкрепата към премиера на Япония.