Големите японски компании предложиха по-малко увеличение на годишната заплата в страната при преговорите днес на фона на забавящата се икономика, попарвайки надеждите, че вътрешното потребление ще компенсира външните рискове за растежа, предаде Ройтерс.

Големите компании се готвят да увеличат заплатите за шеста поредна година, след като премиерът Шиндзо Абе продължи да оказва натиск върху компаниите да вдигнат заплатите в опит да се преодолее дефлацията, която е обхванала Япония от близо две десетилетия.

Понеже икономическият растеж се забавя, фирмите се притесняват да предлагат големи увеличения на заплатите, тъй като това ги задължава да имат по-високи фиксирани разходи в момент на несигурност, когато печалбите на компаниите остава почти без промяна.

Тойота мотър (Toyota Motor), най-големият японски автомобилопроизводител, предложи днес повишение на заплатата от 10 700 йени (96,21 долара) средно, което е с 1000 йени по-малко от миналата година.

Хонда мотър (Honda Motor) предложи увеличение на основната заплата от 1400 йени или с 300 йени по-малко от миналата година, а Нисан (Nissan) - увеличение с 3000 йени, колкото и предходната година.

Производителите на електроника Панасоник (Panasonic Corp), Хитачи (Hitachi) и Мицубиши електроник (Mitsubishi Electric) предложиха повишение от 1000 йени, което е с 500 йени по-малко от предходната година.

Проучване на Института за трудова администрация прогнозира, че растежът на заплатите ще продължи да се забавя до 2,15 процента тази година спрямо 2,26 процента миналата и 17-годишния максимум от - 2,38 процента през 2015 година.