Спадът на индивидуалното потребление заради карантинните ограничения, въведени в борбата срещу пандемията, е главният фактор за безпрецедентното понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония през финансовата 2020 година. То е най-силното в следвоенната история на страната, заяви днес на пресконференция вицепремиерът и министър на финансите Таро Асо, цитиран от световните агенции и БТА.

Правителството отчете, че БВП на страната се е свил през финансовата 2020-а, която приключи на 31 март, с 5,1 на сто спрямо същия период година по-рано.

Според официални данни потреблението на домакинствата е спаднало с 5,6 на сто на годишна основа.

Хората избягваха да излизат от домовете си и индивидуалното потребление спадна. Това е най-главният отрицателен фактор за свиването на икономиката. В същото време обаче японският вицепремиер очаква конюнктурата да се подобри благодарение на активизирането на кампанията по ваксинациите и мерките за стимулиране на бизнеса.

Свиването на БВП е най-силното от 1955 година, когато започва да се води статистика за този показател.

Корпоративните инвестиции също са се понижили - с 1,4 на сто през първото тримесечие в сравнение с нарастването им с 4,3 на сто през предходните три месеца.

Според анализатори, цитирани от Асошиейтед прес, активизирането на ваксинацията е единственият реалистичен път, по който икономическата активност може да се доближи до нормалното положение, а растежът да се възстанови до предпандемичните си нива.

Третата по големина икономика в света успя да се възстанови частично от щетите, които понесе от пандемията, с растеж от 2,8 на сто през тримесечието октомври-декември спрямо предходните три месеца.

За цялата календарна 2020-а японската икономика се е свила с 4,7 на сто за първи път през последните 11 години, сочат обявените днес данни на правителството.