Японският износ през март е скочил с 16,1 на сто на годишна основа до 7,38 трилиона йени (67,9 милиарда долара), благодарение на силното икономическо възстановяване в Китай, предаде ДПА.

Доставките за Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония, бележат силен растеж от 37,2 на сто на годишна основа и достигат 1,63 трилиона йени. Това се посочва в предварителния отчет на финансовото министерство, който бе публикуван днес.

За девети пореден месец експортът на японски стоки за Китай се увеличава.

Китайската икономика, която бе засегната силно от новия коронавирус миналата година, успя да постигне рекорден растеж от 18,3 на сто през първото тримесечие на 2021 година.

Японският износ за ЕС е нараснал с 12,8 на сто до 714,5 милиарда йени. Това е първото увеличение на показателя за последните 20 месеца. Доставките на японски стоки за САЩ са нараснали с 4,9 на сто до 1,2 трилиона йени, се допълва в доклада на финансовото министерство.

Общият внос на Япония се е повишил с 5,7 на сто до 6,7 трилиона йени, а търговският излишък на страната е достигнал 663,7 милиарда йени.