Днес приключи третият етап от изпускането в Тихия океан на пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима", съобщи компанията, която управлява централата.

Както и при предходния, втори етап от отделянето в океана на пречистената радиоактивна вода, "Токио електрик пауър къмпани холдингс" (Tokyo Electric Power Company Holdings) - ТЕПКО, изпусна още около 7800 тона преработена вода, предаде Киодо, цитирана от БТА. Това е станало чрез подводен тунел, по който пречистената радиоактивна вода се отвежда в океана, на един километър от брега.

При пречистването са били отстранени 62 вида радиоактивни вещества, с изключение на трития, който може да бъде намален до международно приетото безопасно равнище чрез разреждане с морска вода.

Планира се до март идната година да бъдат изпуснати още количества преработена вода от централата.

Япония твърди, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ "Фукушима". Китай и Русия обаче въведоха ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония.

Управляващите в Токио планират да изпуснат в Тихия океан общо 1,34 милиона тона преработена вода от атомната централа "Фукушима", която аварира заради тежкото земетресение през март 2011 г. и последвалата вълна цунами, която опустоши североизточното крайбрежие на Япония.