Компании за логистични и складови услуги ускоряват плановете си за експанзия в Югоизточна Европа, където се очаква бизнесът силно да се разрасне, след като пандемията накара производителите да пренасочат дейностите си близо до основните пазари, информира Ройтерс, на която се позова БТА.

Нидерланската компания Рабен (Raben), която работи в 13 европейски страни, обслужвайки сектори като търговия на дребно и автомобилостроене, например очаква увеличаването на разходите на други нововъзникващи европейски пазари да даде тласък за растеж в държавите от Югоизточна Европа и Балканите.

Рабен и други фирми, управляващи промишлени складове, посочват, че преговарят с компании, които искат да прехвърлят някои дейности от Азия и други региони, макар по думите им да е твърде рано да споделят подробности.

Компанията ще отвори складове на три нови локации в Румъния тази година, с които ще разшири портфолиото си от седем местоположения, докато ускорява плановете си за разрастване, според Томаш Нежвицки, директор за региона в групата.

Установяването в държави от ЕС като Румъния и България е голямо търговско преимущество за тези и съседни страни като Сърбия, където често е по-евтино и по-лесно да се задействат проекти, според представители на компании и анализатори.

Изобилието от квалифицирани служители и по-малко натоварващите изисквания за издаване на разрешителни за изграждане на нови съоръжения помагат за примамване на производителите от по-утвърдени бази като Чехия, според компании за логистични и складови услуги.

Подобрената пътна и друг вид инфраструктура в Румъния и околните страни, както и събития като излизането на Великобритания от ЕС и промените в отношенията с Китай засилват перспективите им, според експерти.

Заплатите в Сърбия са около три пъти по-ниски спрямо тези в Чехия, а в Румъния и България - наполовина, което допринася за привличане на производители, според Андрю Пиърсън, консултант в компанията за недвижими имоти Джей Ел Ел (JLL).

"Изискванията на големите производители се местят на Юг. България, Румъния и Сърбия - те ще повлияят върху целия регион", според Пиърсън.

Докато Централна Европа остава привлекателна за логистиката и складовете на дребно заради близостта си до по-големите пазари като Германия, растежът на онлайн търговци като румънската иМаг (eMag) също подпомага бума в търсенето на складове.

Полша и Чехия са най-големите пазари в сектора на промишлените и логистични складове в нововъзникващите европейски пазари. Югоизточна Европа обаче расте с по-бърз темп и ги настига.