От изследване, което е включило повече от 6000 британци в трудоспособна възраст, проведено през септември тази година, става ясно, че над 1/3 (35%) от служителите, върнали се по работните си места същия месец, са проявили загриженост от опасността да се заразят с новия коронавирус по време на работа. И загрижеността е факт въпреки значителните стъпки, които повечето работодатели са предприели, за да направят работните места безопасни.

Проучването е на мозъчния тръст "Резолюшън Фаундейшън" (Resolution Foundation think tank) и изследва как работниците, работодателите и регулаторните органи са отговорили на заплахата от предаване на Covid-19 на работното място през последните шест месеца и прави изводи за това как може да се подобри прилагането на мерките за сигурност.

"Над една трета от работниците се притесняват от зараза с коронавирус на работното място въпреки мащабните стъпки, предприети от работодателите, за да осигурят сигурност на работните места", каза Линдзи Джъдж, директор на научните изследвания във Фондацията, цитирана от Би Би Си (BBC).

"Като се има предвид ограничената възможност на много работници да накарат работодателите да отговорят на опасенията за Covid, Великобритания се нуждае от строг режим на прилагане на мерки, за да гарантира, че работните места са възможно най-безопасни.

Но вместо това ресурсите за здраве и безопасност бяха съкратени, инспекциите бяха бавни, а известията за прилагане на мерките, свързани с Covid, са малко и нарядко", коментира експертът.

Темата е изключително подходяща за политиците по две основни причини. Първо, обезопасените срещу Covid работни места са от решаващо значение за разпространението на коронавируса през следващите месеци. Второ, безопасни работни места са необходими и заради възстановяване на икономическата дейност, толкова важна за жизнения стандарт и връщането към близко до нормалността състояние в обозримо бъдеще, отбелязват от мозъчния тръст.

Оказва се, че по-нископлатените работници са по-малко склонни от високоплатените да повдигнат въпроса за безопасността пред работодателите си или пък да обърнат внимание на това как се отговаря (или как вече е отговорено) на такива притеснения.

Наред с това почти половината от всички работници (47 на сто) не знаят към кого в ръководството да се обърнат, за да потърсят отговор на загрижеността си за здравето и безопасността, ако това не е регламентирано.

Мозъчният тръст изтъква, че докато Британската изпълнителна агенция за здраве и безопасност (Health and Safety Executive - HSE) действа, събирайки информация от много източници, за да определи къде е най-вероятно да се открие неспазване на регулациите, малко се вярва (се взима под внимание) на неорганизирания глас на служителите. Освен това системата за здраве и безопасност не е склонна да прилага най-силните си инструменти, за да се справи с лошите практики по време на пандемията, отчасти защото Covid-19 е смятан за "значителен", но не и за "сериозен" риск на работното място.