Всеки, който работи дистанционно, може да ви разкаже как изискванията на офиса нападнаха дома през 2020 година и проникнаха във всеки момент от всекидневието, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Работата ни превзе изцяло и ставам все по-неефективна, разказва Джесика ДеГрут, експерт по намирането на баланс между професионалния и личния живот, докато работи от домашния офис на къщата си във Филаделфия, а съпругът й е командирован в кухнята.

Почти шестима от всеки десетима служители споделят, че пандемията е направила работните им дни по-слабо разграничени от останалата част от живота им, сочи изследването "Пулса на американския служител", провеждано от "Пруденшъл файненшъл" (Prudential Financial).

Близо 60 процента от хората, работещи дистанционно, посочват, че заради разсейване от членове на семейството, съквартиранти или домашни любимци им е трудно да свършат работата си. Едва 43 процента имат усещане, че успяват успешно да разграничават трудовия и личния си живот.

Ройтерс изброява няколко съвета за постигане на баланс:

Отделете време за почивка

Според изследването на "Пруденшъл" в година, когато повечето от нас не са в офисите, 65 процента от хората всъщност са отделили по-малко време за почивка от работата, отколкото миналата година.

Това вероятно се корени в страха да не загубим работата си в тежката икономическа среда, както и на сложността да се организира нормална ваканция предвид всички ограничения. Но "да прегориш" от работа по-скоро ще навреди на професионалните перспективи в дългосрочен план, отколкото да им помогне.

Всички имаме нужда от презареждане, дори само вечерите или през уикенда. Научете се как наистина да изключвате от работа и понеделниците ще бъдете много по-свежи, препоръчва ДеГрут.

Делегиране на задължения

Никой от нас не е свръхчовек и не може да жонглира едновременно с всички служебни и домашни задачи. Така че, ако можете да си го позволите финансово, помислете да потърсите помощ отвън - може би почасов учител онлайн, който да помогне на децата ви, или поръчка на храна за вкъщи, за да облекчите домакинските задачи.

Ако пък нямате достатъчно финансови ресурси в момента, потърсете начини да споделите всекидневните задължения с партньор, приятели, роднини или съседи.

Намирането на различни помощни механизми може да е важна стратегия, макар да изисква много повече планиране, делегиране и дисциплина. Това ще ви позволите да освободите време в календара си, за да можете да отделите повече внимание на семейството, съветва експерт.

Създайте си ритуал за "смяна на предавките"

Ако не предприемете целенасочени действия, за да ги разделите, работата и домашният живот неизменно ще се слеят в едно.

Журналистката на свободна практика от Торонто Рене Силвестре-Уилямс например, след като приключи с работата си за деня от масата в трапезарията, прави рутинно действие, с което да се пренастрои към личния си живот.

Изключвам лампата на бюрото, правя упражнения, вземам душ и се преобличам в домашни дрехи. Това наистина ми помага да приключа работния ден, споделя тя.

Всички се учим в движение през 2020-а и една добра мантра може да е: правете това, което действа за вас.

За ДеГрут например като антидот на пандемията изглежда действа това да задели малко време в сряда сутрин за себе си, през което да прави каквото й се прииска.

Не само че си давам малко почивка в средата на седмицата, но и в понеделник и вторник съм много по-ефективна, очаквайки я, разказва тя.