Представители на близо 200 страни ще се съберат в Египет от 6 до 18 ноември за 27-та Международна конференция за климата (КОП27), за да потърсят отговори на предизвикателствата, които предлагат климатичните промени.

Предходната конференция за климата КОП26 се проведе в Глазгоу преди година и бе определяна от мнозина като "последната и най-добра възможност" да се удържи глобалното повишаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий през този век. Оттогава обаче емисиите достигнаха рекордни равнища, след като се бяха понижили заради ковид локдауните. Само през тази година станахме свидетели на катастрофални бедствия - от сушата в Африканския рог и наводненията в Пакистан, Южна Африка и Австралия до пожарите и горещите вълни в Европа, САЩ, Монголия и Южна Америка.

"На всеки климатичен фронт единственото решение са решителни и солидарни действия. КОП27 е мястото, на което всички страни могат да покажат, че участват в тази битка и го правят заедно", заяви на 3 октомври генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

И така, докато природните бедствия се засилват, а войната в Украйна става все по-ожесточена, какво можем да очакваме от тази важна среща на върха?

Какво се случва на международните конференции за климата?

Конференциите са част от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която тази година навършва 30 години. Тя е била създадена по време на срещата на върха на Земята, проведена в Рио де Жанейро през 1992 г. КОП27 ще се проведе в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Международните конференции за климата позволяват на глобалната общност да направи справедливо разпределение на отговорностите, за да се посрещнат предизвикателствата на климатичните промени.

На тях се решава кой да оглави борбата за съкращаване на емисиите, кой да плати за прехода към нови форми за производство на енергия и кой да компенсира тези, които вече понасят влиянието на климатичните промени. Конференцията дава възможност на различни страни да съгласуват правилата за съблюдаване на отговорностите или процесите за трансфериране на средства и ресурси от богатите към най-бедните страни. На тези срещи на върха по въпросите на климата страните могат да споделят помежду си най-новите научни открития за климатичните изменения.

Също толкова важен е и фактът, че конференциите концентрират международното внимание върху климатичната криза и върху отговорите за справяне с нея. Това генерира натиск върху страните да поемат нови ангажименти или най-малкото да имат конструктивна роля в преговорите.

КОП27 няма да е толкова важна, колкото КОП26

В някаква степен КОП27 е по-малко значима от КОП26, пише "Конверсейшън". КОП26 бе първата конференция след две години отлагане заради КОВИД-19 и се явяваше своеобразен краен срок, в който страните трябваше да поемат ангажименти за нови цели за намаляване на вредните емисии на базата на правилата от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Конференцията в Глазгоу имаше особено важно значение, тъй като бе първата, на която се завърнаха САЩ, след като администрацията на бившия президент Доналд Тръмп реши страната да се оттегли от Парижкото споразумение за климата.

Шарм ел Шейх няма да е толкова проверка доколко споразумението се изпълнява, а по-скоро възможност да се поднови ангажиментът на страните за смекчаване на последствията от климатичните промени и финансирането на този процес. В Египет ще се реши и какви да са следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се осъществят тези ангажименти. Залогът обаче е твърде голям и се очертават немалко ключови дебати.

Ще поемат ли повече страни нови ангажименти?

Първият голям тест за КОП27 ще бъде дали повече страни ще поемат други ангажименти за намаляване на вредните емисии. В Глазгоу над 100 нации си поставиха нови цели за съкращаване на емисиите. Тези ангажименти обаче остават твърде далеч от необходимите, за да се постигнат договорените в Париж цели. Вместо да проправят пътя за удържане на глобалното затопляне между 1,5 и 2 градуса по Целзий, политиките от Глазгоу само потвърдиха още веднъж, че в действителност светът върви към повишение на температурата с 2,4 градуса по Целзий до края на века. Това би поставило под заплаха милиона хора и цели екосистеми.

В навечерието на КОП27 по малко от 20 страни са предоставили актуализации на вече поставените цели, а много малко са очертали нови такива за намаляване на емисиите или са поели ангажименти за нулеви емисии.

От страните, отговорни за над 1 на сто от глобалните емисии въглероден диоксид, само Индия и Австралия са представили актуализации на заложените цели.

В Египет ще трябва да бъдат разгледани три големи въпроса във връзка с фондовете за смекчаване на последствията от и приспособяване към климатичните промени.

Първият въпрос се отнася за неизпълнението на ангажиментите на най-развитите страни, поети през 2009 г., да осигуряват 100 милиарда долара годишно във фондове за подкрепа на развиващите се страни. Темата бе повдигната в Глазгоу, но оттогава няма никакво развитие, а перспектива тази цел да бъде постигната през 2022 г. е нулева.

На второ място по-слабо индустриализираните страни ще поискат по-голямо финансиране за адаптирането към последствията от глобалното затопляне. До този момент по-голямата част от фондовете бе предназначена за проекти за смекчаване на последствията, които се изразяваха в помощ за по - бедните страни, за да намалят емисиите си. Откакто обаче климатичните промени стават все по-често явление в най-бедните страни, важността на това финансиране нараства.

На трето място Парижкото споразумение предвижда признаването на "вероятни загуби и щети" или разрушения, причинени от климатичните промени, където усилията за смекчаване и приспособяване не са били достатъчни, за да се избегнат щетите.

В Египет развиващите се страни вероятно ще окажат по-голям натиск, за да получат финансови ангажименти от страна на най-развитите страни. Развитият свят е основен виновник за климатичните промени и може да си позволи да похарчи повече средства, за да се защити от подобни последствия. Не толкова богатите страни обаче са по-малко отговорни, а има по-голяма вероятност да понесат последствията от климатичните промени, тъй като могат в много по-малка степен да платят необходимата цена, за да управляват тези последствия.

Имайки предвид, че конференцията ще се проведе в Африка, можем да очакваме, че тези теми ще заемат централно място по време на КОП27, според австралийското издание.

Бурните ветрове на международната политика

Ако в миналото е било трудно да се постигне глобално споразумение за общите действия за климата, то последните събития в международната политика хвърлиха още по-голяма сянка върху перспективите за истинско сътрудничество преди КОП27.

На първо място руската инвазия в Украйна повиши инфлацията в света, доведе до скок на цените на електроенергията и до все по-големи опасения за достъпа до електроенергия в световен план. Всички тези елементи отклониха вниманието , както и евентуалното финансиране на стъпките за преодоляване на климатичната криза.

Освен това Русия, която традиционно е ключов участник в международните разговори за климата , може да изиграе ролята на препъникамък за постигане на заложените цели.

Китай, който същи носи основна отговорност за емисиите в света, изглежда недоволен от глобалната политическа ситуация, пише италианското издание "Интернационале". Това е видимо от подхода на Пекин към международната политика в областта на климата. В Глазгоу например Китай постигна много важно споразумение със САЩ за сътрудничество в областта на климата, което обаче бе прекратено след визитата в Тайван на председателката на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси през август 2022 г.

Времето изтича

Египетската министърка на международното сътрудничество Рания Ал Машат обяви през май, че КОП27 трябва да се съсредоточи върху прехода от "обещания към факти". Това означава поставяне и изпълнение на поставените цели за намаляване на емисиите, но домакините наблягат на факта, че богатите страни трябва да изпълнят поетите финансови ангажименти.

Решенията за климата са от ключово значение за бъдещето на планетата и има риск човечеството да няма достатъчно време, за да предотврати климатична катастрофа. По тази причина погледът на всички по света е отправен към мястото, където те евентуално ще бъдат взети - в този случай към Шарм ал Шейх.