Русия скоро няма да може да увеличава повече данъците и таксите в сектора на бизнеса със суровини, заяви вчера руският заместник-министър на финансите Алексей Сазанов, цитиран от Ройтерс и БТА.

"В момента темпът на развитие на световната икономика се забавя и това се отразява на търсенето на суровини. Поради това, разбира се, възможността за увеличаване на данъчната тежест в сектора на бизнеса със суровини е твърде ограничена", заяви Сазанов.

През 2022 г. Русия обложи с огромни данъци и такси търговията с петрол и природен газ, за да справи с бюджетния си дефицит, пише Ройтерс. Москва планира това да й донесе допълнителни бюджетни приходи в размер на около 2 трилиона рубли (23,96 милиарда долара) за периода от 2023-а до 2025 г.

Приходите от петрол и природен газ формират около 40 на сто от постъпленията в руския държавен бюджет, отбелязва Ройтерс. Но през периода януари-май тези приходи са се свили с 49,6 на сто, което според Министерството на финансите се дължи на ниските цени на петрола сорт Уралс и намалелите обеми продаван природен газ. Отчасти намалените приходи се обясняват и с наложения от Запада таван на цените на някои руски петролни продукти.