Volvo официално обяви края на дизеловите двигатели по време на Климатичната седмица в Ню Йорк. Последният дизелов автомобил на шведите ще бъде произведен в началото на 2024 година.

"След няколко месеца последният дизелов автомобил Volvo ще бъде произведен, което прави Volvo Cars един от първите производители на стари автомобили, предприели тази стъпка", се казва в изявление на шведската компания.

Компанията напредва със смели крачки към амбициозния план през 2030 г. да продава само напълно електрически автомобили, а до 2040 г. да стане климатично неутрална.

"Електрическите двигатели са нашето бъдеще и превъзхождат двигателите с вътрешно горене: те генерират по-малко шум, по-малко вибрации, по-малко разходи за обслужване за нашите клиенти и нулеви емисии от ауспуха", казва Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo.

"Ние сме изцяло фокусирани върху създаването на широко портфолио от първокласни, напълно електрически автомобили, които предоставят всичко, което нашите клиенти очакват от Volvo и са ключова част от нашия отговор на изменението на климата."

Докато по-голямата част от автомобилите, продадени от Volvo в Европа, бяха дизелови до 2019 г., през 2022 г. те съставляваха едва 8,9% от продажбите на шведския автомобилен производител, отбелязва Ройтерс.

През август 33% от продажбите на Volvo бяха изцяло електрически или хибридни модели. Компанията не разкри колко от останалите 67% модели с двигатели с вътрешно горене са дизелови и колко работят с бензин.

Продажбите на дизелови модели намаляха бързо в Европа след скандала с измамите на Volkswagen с емисиите и производителите на автомобили постепенно намаляват броя на дизеловите модели, налични в техните модели