Volvo спира да произвежда дизелови автомобили

Компанията напредва към амбициозния план през 2030 г. да продава само напълно електрически коли, а до 2040 г. да стане климатично неутрална

Обратно в новината

Коментари - Volvo спира да произвежда дизелови автомобили | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Легендата Волво беше до края на деветдесетте. След това двигатели от Рено, шаси от Форд, нам Ко си... не, мерси!

Вчера паркираната до мен VOLVO /джир/ яко голямо, потегли безшумно .Учудих се , не бях виждал. Електрик. Нама ауспух. Е не съм в БГ.

Аз съм работник във фабрика. Ще спестявам няколко години и ще си купя електрически автомобил, щом пък са толкова хубави! Е, имали проблем с гасенето на огъня, като се запали, ама казват че почти не се случва.

Волво хваща пътя на SAAB

Баси,как ша крадем сега дизел?

Ша береш ток баа аркадаш!

Волво вече не са шведски автомобил, а китайски. Собственост са на китайската компания Geely и се произвеждат в Китай.

И пак са си Волво В статията не се коментира собственост а марка

Това не е вярно. Волво има заводи в Швеция и Белгия.

_stankow

Навсякъде в статията пише за "автомобилни двигатели", не се уточнява за леки или или товарни. За влекачите - също ли няма да произвеждат дизелови двигатели ? Ха да видим с какво ще ги заменят. Като икономичност, пробег и въртящ момент ...

Глобализма е отрочето на Германия и Китай. Двете държави със силен износ. Да Волво е китайска и Китай е исновният износител на автомобилни батерии и компоненти. Да имат интерес да минат на 100% на електрипески автомобили. Какво се променя за обкновенният Ганьо, ами нищо! Ще минем от петролната мафия към еко мафията. Батериите имат живот 7-8 години. Така че пак ще плащаме на същите богоизбрани!

ㅤ

Оп, преместих го и се качих на дизелака да потрака.

Най-добрите коли са Москвичите. А новия суперлуксозен Масквич е най-убавата кола. Само че е кола , а не автомобил-далеч е от истинските автомобили

Смо ладата е качествен автомобил

Защо забрави Мосвич и ЗАЗ, направо Заплаха за Автомобилите на Запада...

Предричам тоталне фалит и закриване. :-) Межедудругото ниото дума не се споменава в новините за стачката на работниците на американските автомобилостроители. Нито, че губат милиарди от екелтрокарите, които прозивеждат и застояват на склад.

Волво са решили да научат магарето си да не яде.

Сега да видиме загубите, които волво ще натрупа с това решение. Защото аз волво няма да си купя, те на стари лаври живеят, това не е колата отпреди 20г. Сега са същите съвременни боклуци като останалите. И масово хората не желаят електрички по ред причини. Та за волво - сега ще гризне дръвцето. В Европа може да се опитват да ни натирят електрички, то в останалата част от света дизела ще продължи да си е най-купуван.

И може би знаеш - Волво от няколко години е китайска компания.

То много по-рано си изгуби статуса на качествена кола, много преди китайските собственици.

То и Ферари са собствеост на Фиат ама още държат цена...

бате-бате, ти Волво си виждал само на картинка. И едва ли ще можеш да си позволиш да се качиш във Волво, карай си счупения голф и си мисли, че караш кола!

Няколко модела волва съм карал карал, старите модели са трепач, а новите трошляци. А това недоразумение XC90 е най-големия трошляк и най-скапания модел може би на марката. Така че кой карал или не, ти не знайеш, и си задръж мнението за себе си, така или инчае нищо не казваш.

бате, бате реал, имам XC90 три броя. D5 2010-та, V8 2009 и Т8 2021. Та ти ли ще ми кажеш кое какво е.

Лопатов, яко си се нахендрил, не си се научил от първия път, ами три пъти повтаряш една и съща грешка. Или имаш пари да ръсиш (демек са ти дошли лесно и лесно заминават) или си интернет тролче.

Не ми се спори. Всеки си прави избора.