Правителствата в еврозоната трябва да помислят за емитирането на общи "коронаоблигации" в отговор на пандемията, за да бъде предотвратена нова криза на суверення дълг. Това заяви днес управителят на португалската централна банка Карлос Коща, който е член и на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс.

В статия, изпратена до информационната агенция, Коща отбелязва, че е необходима единна и широобхватна реакция на Европа в допълнение към схемата за изкупуване на облигации от ЕЦБ и предложената от Брюксел гъвкавост на фискалната дисциплина и държавните помощи.

Липсата на сътрудничество в тази криза би белязала трайно европейския проект, пише португалецът, като допълва, че трябва да бъдат намерени решения, за да не се превърне извънредната ситуация с коронавируса във втора дългова криза.

Мерките, приети от ЕЦБ в отговор на ситуацията, са достатъчни и ефективни, но банката е готова да направи още, ако се наложи, твърди в интервю за днешния брой на в. "Стампа" италианският централен банкер Иняцио Виско, цитиран от Ройтерс.

На фона на натиска, който вирусната епидемия оказва върху икономиката на Европа, франкфутската институция съгласува редица стимулиращи мерки, включващи свръхевтини заеми за банките и изкупуване на активи за 1,1 трилиона евро тази година, с цел поддържане на кредитните разходи на минимално равнище, припомня агенцията.