ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега.

Фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато продължава пандемията. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде разположение на всички държави от ЕС.

Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Първи от новата възможност ще се възползват Италия и Испания, засегнати досега най-тежко от епидемията в ЕС. От началото на блокадата в Испания (14 март) например 898 822 души са останали без работа. Но и една Ирландия (за загубите, на която малко се говори напоследък) е принудена да подпомага 513 350 души или една пета от трудоспособното си население - повече в сравнение с пика от периода на световната финансова криза преди едно десетилетие.

Схемата на ЕК ще бъде гарантирана от всички държави от ЕС. Още вчера Фон дер Лайен обясни, че схемата предвижда държавите да покриват временно доходите на служителите, чиито фирми временно страдат от нарушение на дейността по външни причини.

ЕК предлага, докато трае епидемията, работниците да не бъдат съкращавани, а да остават на щат и да използват времето например за придобиване на допълнителни трудови умения.

Тепърва ще става ясно как ще действа механизмът за подкрепа на временна заетост. 

Председателят на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето (старият проект бе изтеглен и ЕК обяви, че ще бъде изготвен нов - б.р.).

френският министър на икономиката Брюно льо Мер каза междувременно, че предстои финансовите министри от Еврогрупата да одобрят финансов пакет от 200 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка и създаването на европейската схема за презастраховане при безработица на стойност 100 милиарда евро - схемата, предложена от Урсула фон дер Лайен.

Още конкретни мерки

ЕК планира да предложи кешови плащания за фермерите по Общата селскостопанска политика (ОСП), както и да им даде повече време да кандидатстват за подкрепа.

Еврокомисията също така ще предложи да се премахне изискването за съфинансиране от националните власти, което обикновено се изисква за инфраструктурни проекти. По този начин финансирането на проектите ще се поеме изцяло от Брюксел.

Мерки се планират и в подкрепа на рибарството.

Ще се разберат ли правителствата

Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон изрази днес увереност, че страните от ЕС ще успеят да постигнат консенсус какви нови инструменти за финансиране да се използват в борбата с кризата.

"Убеден съм, че ще успеем да стигнем до единно мнение", каза Бретон пред радио "Франс ентер".

Миналата седмица лидерите на 27-те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията, припомня Франс прес. Тогава ясно пролича разделението между страните от Южна Европа, като Италия и Испания, подкрепяни от Франция, искат обединяване на дълга посредством инструмент, наречен "коронаоблигации", а страните от Северна Европа, като Германия и Холандия, отхвърлят този вариант. Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици трябва да бъде постигнато съгласие. В Италия - страна основателка на ЕК и стълб на ЕС, този провал беше приет със силно недоволство и открит гняв срещу Европа, която италиански медии, нарекоха "лоша" и "мъртва".

Тиери Бретон обаче смята, че Европа трябва да прибегне до емитиране на облигации, за да допълни средствата, предложени от страните членки и Европейската комисия, информира "Фигаро", позовавайки се на изказването на еврокомисаря пред френското радио.

Той изрази и пожеланието Европа да бъде самодостатъчна при производството на защитни средства срещу коронавируса.