Европейската комисия е готова да обмисли възможността да подкрепи емитирането на единни облигации в еврозоната, чрез които да се помогне на валутния съюз да издържи тежките икономически последици от коронавирусната епидемия. Това заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Разглеждаме всички инструменти и каквато помощ може да бъде използвана, каза Фон дер Лайен пред германското радио "Дойчландфунк".

Това се отнася и до (т.нар.) корона-облигациите - ако са от полза и са правилно структурирани, ще бъдат използвани, допълни тя.

Коментарът й показва, че в момента се изгражда консенсус за подобна мярка, отбелязва Ройтерс. Фон дер Лайен е от консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел. Нейната партия отдавна се противопоставя на идеята за емитиране на общоевропейски облигации заедно със силно задлъжнели страни като Италия, отбелязва Ройтерс.

Италианският премиер Джузепе Конте призова да бъдат емитирани специални облигации за борба с кризата, провокирана от коронавируса, или да бъде създаден европейски гаранционен фонд, чрез което да се помогне на страните от ЕС да финансират здравните разходи и програмите за спасяване на икономиките.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, се противопостави на идеята за единни облигации на еврозоната в разгара на финансовата криза от 2008 година, която тласна еврото до ръба на колапса. Запитана за идеята на Конте, Меркел заяви по-рано тази седмица, че европейските министри на финансите обсъждат мерки в подкрепа на икономиката на страните от ЕС, но засега не са взети конкретни решения.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви днес, че Европейският стабилизационен механизъм (ESM) - спасителният фонд на еврозоната - би бил в най-добра позиция да емитира "корона-облигациите", необходими за финансиране на извънредните мерки.

"Облигациите са пазарни инструменти и трябва да се издават от финансови структури. ЕСМ е най-подходящ за целтаУ, каза Джентилони пред италианското радио РАИ 1.

Засега няма постигнато решение, но дискусиите трябва да продължат, допълни той.

Идеята за специални дългови книжа, чрез които да се финансира борбата с коронавируса, има подкрепата и на някои ръководители на Европейската централна банка, според източник на Ройтерс.