Двама министри - на труда и социалната политика, и на икономиката, опитаха да разяснят какви мерки смята да предприеме държавата, за да компенсира бизнеса, особено този, който е принуден да затвори врати по време на частичния локдаун в сила от събота до 21 декември.

356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед на здравния министър, стана ясно от изказване на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на Нова ТВ. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

"Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лв. дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни", каза Сачева. 

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хил. души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).

"Тези 24 лева дневно представляват схема - 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал", обяви Сачева.

Обсъжда се и друга мярка за подпомагане на засегнатите икономически сектори - компенсиране на фиксираните им разходи* или процент от загубения оборот. Това стана ясно от думите на икономическия министър Лъчезар Борисов пред БНТ

"В момента водим разговори как да облекчим една такава процедура и тя да бъде още по-опростена. Да стъпим на процент от загубения оборот. Вчера съм се чул с всички работодателски организации и с двата синдиката. В рамките на следващите ден или два с тях ще преценим, какъв да бъде този процент", обясни министърът. Идеята е да се използват данните от изминалия период на миналата година или пък да се вземе средномесечния оборот за цялата година. Така че да се направи процентното съотношение за тези три седмици, в които бизнесът ще бъде затворен.

"Обсъждат се две опции. Или да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант", каза Сачева.

За финансирането на тази мярка се пренасочват 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Работи се по осигуряването на допълнителен ресурс от други оперативни програми, допълни Лъчезар Борисов.

Какво поиска бизнесът

От бизнес организациите Българска стопанска камара (БСК)  и Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ) предложиха като възможни и двете мерки: подкрепа за фиксираните разходи и за част от загубения оборот.

БСК например даде пример с Австрия, въвела пълен локдаун, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите - до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 - в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот.

Освен с примери, организациите подкрепиха исканията си и с Временната рамка на ЕС, с която през октомври бе въведена нова мярка, даваща възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея, се казва в мярката на ЕК.

*Постоянните (фиксирани) разходи остават непроменени при изменения в обема на фирмената дейност в един относително широк диапазон за определен времеви период. Такива са наемите на офиси и производствени помещения, амортизациите, месечните заплати, разходите за маркетинг до определено ниво, застраховките, някои нормативни разходи и др.